Έκπτωση φόρου για τις αποδείξεις.

21/10/2013 0

Αποδειξεις ΕφορίαςΜεγάλες εκπτώσεις φόρου προβλέπονται στο τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το σύστημα συλλογής αποδείξεων για το 2014.

Σύμφωνα με το σχέδιο, όσοι φορολογούμενοι χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους με ελεύθερους επαγγελματίες πλαστικό χρήμα, θα εξασφαλίζουν «γενναία» μείωση φόρου μεταξύ 30% και 40%.

Οι συναλλαγές, για να δίνουν «μπόνους», θα πρέπει να γίνονται με πιστωτικές-χρεωστικές κάρτες, αλλά και με φοροκάρτα ή «κάρτα αποδείξεων», όπως την έχει ονομάσει το υπουργείο.

Σε πρώτη φάση, το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ για γιατρούς, νοσοκομεία, κλινικές και δικηγόρους και υπολογίζεται πως η συνολική πρόσθετη ωφέλεια για τους φορολογουμένους θα κυμανθεί μεταξύ 150 και 200 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια, θα επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, όπως, για παράδειγμα, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές και άλλοι.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών θα πρέπει να δίνονται ισχυρά κίνητρα στους πολίτες να λαμβάνουν αποδείξεις. 

Έτσι, το «μπόνους» μείωσης φόρου θα φθάνει ακόμη και στο 40%, πολύ υψηλότερο από το ΦΠΑ (23%), έτσι ώστε να «ακυρωθεί» στην πράξη το επιχείρημα που προβάλλεται από μερίδα επαγγελματιών πως, αν δεν κόψουν απόδειξη, ο πελάτης θα γλιτώσει το ΦΠΑ.

πηγή: http://www.enikos.gr/