Έχουν ανασκαφεί μόνο 25 μέτρα του Τύμβου της Αμφίπολης, τι κρύβουν τα υπόλοιπα 133;

03/11/2014 0

amfipoliΤο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης στον λόφο Καστά αντιστέκεται σθεναρά στο να δώσει απαντήσεις τόσο για την ταυτότητα του ενοίκου του τάφου όσο αι για τις πολλές πρωτοτυπίες που διακρίνουν την κατασκευή του.
Έτσι, τα σενάρια βρίσκουν έδαφος για να φουντώνουν…
Τα ερωτήματα 
Το πρώτο ερώτημα που γεννάται είναι τι συμβαίνει στο βάθος του λόφου. Η διάμετρός του είναι 158,4 μέτρα και η ανασκαφή καλύπτει μετά βίας τα 25 μέτρα σε ευθεία γραμμή. Στα υπόλοιπα 133 μέτρα τι κρύβεται; Είναι δυνατόν να τελείωνε η ανασκαφή στον τρίτο θάλαμο όπως δήλωναν πολλοί αρχαιολόγοι στα ΜΜΕ;
Το δεύτερο έχει να κάνει με την χρονολόγηση της σφράγισης του μνημείου.
Χαρακτηριστικά το ΥΠΠΟΑ δηλώνει:
“Η πρώτη άποψη της διεπιστημονικής ανασκαφικής ομάδας, που προκύπτει από τα μέχρι τούδε στοιχεία, που συγκροτεί η ως τώρα εικόνα της ανασκαφής, όπως η εύρεση της κεφαλής της ανατολικής Σφίγγας στον τρίτο θάλαμο, τέταρτο χώρο, πιθανότατα δίνει απάντηση στο ερώτημα : Αν η κατάχωση των χώρων, με άμμο, καθώς και οι τοίχοι σφράγισης έγιναν στον ίδιο χρόνο με την κατασκευή του ταφικού συγκροτήματος. Πιθανότατα η κατάχωση, αλλά και η κατασκευή του τοίχων σφράγισης, έγιναν σε υστερότερο χρόνο. Και αυτή η υπόθεση εργασίας απαιτεί συστηματική μελέτη”.
πηγή: amfipolinews.blogspot.gr