Αναφορά σύγκλισης Juncker-Τσίπρα σε εργασιακά και ασφαλιστικό.

06/05/2015 0

Juncker-ΤσίπραΟ Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε κοινή δήλωση του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker μετά από τηλεφωνική τους συνομιλία, κάνει για πρώτη φορά λόγο για αλλαγές στο ασφαλιστικό και στα εργασιακό, “πεδία” που θεωρούνταν μέχρι πρότινος “κόκκινες” γραμμές για την ελληνική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δύο άνδρες «έλαβαν γνώση της προόδου που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με μια ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων για την επίτευξη της επιτυχημένης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης».

Επίσης, σημειώνεται ότι συζήτησαν κυρίως τη σημασία των μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος έτσι ώστε να είναι δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στο να αποτρέψει την φτώχεια των ηλικιωμένων.

Επίσης, συζήτησαν την ανάγκη οι εξελίξεις στους μισθούς και στους θεσμούς στην αγορά εργασίας να είναι υποστηρικτικές στη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα μπορούσε να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ακόμη ότι οι εποικοδομητικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στο πλαίσιο του Brussels Group.

Φράση – κλειδί το “δημοσιονομικά βιώσιμο” ασφαλιστικό συστημα

Αίσθηση προκαλεί η αναφορά στην κοινή δήλωση των κκ Γιουνκέρ – Τσίπρα σε ένα “δημοσιονομικά βιώσιμο” ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο παραπέμπει εξάλλου και στις πιέσεις τις οποίες έχεια ασκήσει τις τελευταίες μέρες του ΔΝΤ.

Θέση της κυβέρνησης, κατά τ΄ άλλα,  είναι ότι το Εργασιακό και το Ασφαλιστικό αποτελούν «κόκκινες γραμμές».
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση υποστηρίζει  πως δεν θα γίνει καμία μείωση σε κύριες -επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, θα αυξηθεί.

Ο κατώτατος μισθός κατά 22% με καταληχτική ημερομηνία την 1η Ιουλίου του 2016, θα επανέλθουν η καθολική ίσχύς και η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και δεν θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις. Το μόνο το οποίο είχε αποδεχθεί από τα αιτήματα των δανειστών  η κυβέρνηση ήταν να σταματήσουν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.

Αξιολόγηση

Αξιοσημείωτη είναι η κοινή αναφορά τους σε “ολοκλήρωση της αξιολόγησης”, η οποία παραπέμπει ευθέως σε παραδοχή ολοκλήρωσης από πλευράς Πρωθυπουργού, του υφιστάμενου προγράμματος.

Παρότι, η δέσμευση για ολοκλήρωση της αξιολόγησης (review)αναφέρεται ρητά στην δήλωση του Eurogroup με την οποία πιστοποιήθηκε η 4μηνη παράταση στις 24/2, καθώς και στα συνοδευτικά κείμενα άλλωστε προβλέπεται η καταβολή δόσεων μετά από θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς, βάσει «της αποστολής προόδου και μετά την οριστική συμφωνία του Eurogroup».

Συνομιλία Τσίπρα – Ολάντ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Γάλλο πρόδρος Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και επιβεβαιώθηκε η θέληση και των δύο πλευρών για μια αμοιβαία επωφελή λύση.

Θεσμοί: Εργαζόμαστε σκληρά για απτή πρόοδο στις 11 Μαΐου

Σε κοινή δήλωση στην οποία διατυπώνουν την δέσμευσή τους να βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη, προέβησαν οι θεσμοί ( Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ).

Αναλυτικά, αναφέρουν:

Η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μοιράζονται τον ίδιο στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ανάπτυξη.

Οι θεσμοί εξακολουθούν να εργάζονται στενά για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Και οι τρεις θεσμοί εργάζονται σκληρά προκειμένου να επιτευχθεί απτή πρόοδος στις 11 Μαΐου.

πηγή:  www.capital.gr