Δεν μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ – Το κόλπο με τους συντελεστές που δεν μειώνει το φόρο παρά την αλλαγή στις αντικειμενικές.

29/05/2015 0

ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ– Μείωση ως και 30% στις αντικειμενικές, αλλά σχεδόν καμία μείωση στον ΕΝΦΙΑ για τους πολίτες
– Περιορίζονται οι απαλλαγές από τον φόρο και μένουν οι ίδιοι συντελεστές στις περιοχές
– Δεν θα υπάρξει καμία φοροελάφρυνση για τα ακίνητα με μικρή αντικειμενική αξία
– Τα έσοδα του κράτους από τον ΕΝΦΙΑ θα είναι και πάλι 2,65 δισ. όπως και το 2014

Το μεγάλο κόλπο με τον ΕΝΦΙΑ κρύβεται στους συντελεστές του φόρου και ουσιαστικά και για φέτος όχι απλά ο φόρος μένει αλλά μένουν και οι υψηλές χρεώσεις σχεδόν για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Με βάση τις εξαγγελίες του υπουργείου οι μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες θα φτάσουν σε κάποιες περιπτώσεις και το 28% ως 30%.

Αυτό από μόνο του θα οδηγήσει σε μια ραγδαία μείωση των εσόδων για το κράτος που υπολογίζεται ότι θα είναι περί τα 800 εκατομμύρια και έτσι για να μην υπάρξει πρόβλημα με τους Θεσμούς ήδη μελετάται ο τρόπος που αυτό θα αλλάξει και οι απώλειες θα περιοριστούν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει βρεθεί ο τρόπος που θα περιορίσει τις απώλειες εσόδων και ουσιαστικά τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ θα είναι όπως και τον προηγούμενο χρόνο κοντά στα 2,7 δισ. ευρώ.

Με ποιον τρόπο λοιπόν θα είναι ίδια τα έσοδα;
Το υπουργείο σκέφτεται να κόψει τις φοροαπαλλαγές που υπάρχουν, θα μείνουν ελάχιστες λέγεται, ενώ παράλληλα δεν θα υπάρξουν αλλαγές στους συντελεστές ανά τιμή ζώνης και έτσι παρά τις μειώσεις των αντικειμενικών οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες θα μείνουν στον ίδιο συντελεστή φόρου πληρώνοντας σχεδόν τα ίδια με πέρυσι ή με ελάχιστη διαφορά προς τα κάτω και σίγουρα όχι μειωμένο φόρο κατά 20% ως 30% που θα είναι και η μείωση των αντικειμενικών αξιών στις περισσότερες περιοχές.

Για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης ακινήτου με ακίνητο σε περιοχή με τιμή ζώνης από 1.001 ως 1.500 ευρώ πληρώνει βάσει του συντελεστή που υπάρχει 3,7 ευρώ/τετραγωνικό. Αν η αντικειμενική αξία μειωθεί και παραμείνει εντός του ορίου από 1.001 ως 1.500 ευρώ θα πληρώσει ξανά με τον ίδιο συντελεστή και έτσι επί της ουσίας το κέρδος του θα είναι ελάχιστο.
Ταυτόχρονα οι μείωση των αντικειμενικών σε περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης θα είναι ελάχιστη ως μηδενική και έτσι και οι ιδιοκτήτες που έχουν χαμηλής αξίας ακίνητα δεν θα έχουν καμία ελάφρυνση.

Επιπλέον το υπουργείο υπολογίζει ότι θα έχει αυξημένα έσοδα από τις περιοχές εκείνες όπου οι αντικειμενικές, παρά την κρίση, θα αυξηθούν καθώς έχουν αυξηθεί και οι εμπορικές αξίες.

πηγή: http://www.newsit.gr/