Δεν μπορούν να ενταχθούν τα Σκόπια στην ΕΕ αν δεν επιλυθεί το θέμα της ονομασίας.

23/05/2013 0

Ε.Ε.Τη λύπη του για την αδυναμία επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας  της ΠΓΔΜ και το γεγονός ότι η διαμάχη για το εν λόγω ζήτημα θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στην πορεία της χώρας προς την ένταξη στην ΕΕ, εξέφρασε …σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».
Το Ψήφισμα για την Έκθεση Προόδου της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κατά το έτος 2012, που βασιζόταν στην έκθεση του Άγγλο ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών Ρίτσαρντ Χιούιτ,  εγκρίθηκε σήμερα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 505 ψήφους υπέρ, 61 κατά και 31 αποχές.
Η Ολομέλεια τάσσεται σύμφωνη με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι το ζήτημα του ονόματος πρέπει να επιλυθεί οριστικά, χωρίς καθυστέρηση και ότι η απόφαση της Χάγης, που αποτελεί μέρος του διεθνούς δικαίου, πρέπει να τεθεί σε ισχύ.
Παράλληλα, υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης και επιδοκιμάζει την πρόταση του αρμόδιου για θέματα διεύρυνσης επιτρόπου Φούλε, όσον αφορά μια τριμερή συνάντηση μεταξύ Σκοπίων, Αθήνας και Βρυξελλών.
Μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, υπογραμμίζεται στο Ψήφισμα.
Την έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ για την ένταξή της στην ΕΕ καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.
Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν το τελικό κείμενο του ψηφίσματος, δεδομένου ότι αυτό περιλαμβάνει, εν τέλει το επιτακτικό αίτημα προς το Συμβούλιο για άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, επιρρίπτοντας έμμεσα το βάρος της ευθύνης για τις εξελίξεις στην ελληνική πλευρά. Υποστήριξαν δε ότι, παρά τις επικρίσεις που εμπεριέχει το κείμενο του ψηφίσματος σχετικά με τις διεθνοτικές εντάσεις που προέκυψαν στη διάρκεια του έτους, την ελευθερία του Τύπου και τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, το ψήφισμα στο σύνολό του δεν είναι ισορροπημένο, καθώς το λεκτικό που υιοθετήθηκε είναι δυσανάλογα επιεικές ως προς την πρόοδο των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, ενώ παράλληλα δεν κατανέμει ορθά τις ευθύνες για τη μη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής συμφωνίας στο ζήτημα του ονόματος. Επιπλέον, τόνισαν, στο τελικό κείμενο που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του ΕΚ, διατηρήθηκε η σολομώντεια λύση να αφαιρεθεί ο όρος “Μακεδονία” από το σύνολο του κειμένου, αλλά να παραμείνει ο επιθετικός προσδιορισμός “μακεδονικός” σε ένα σημείο της έκθεσης.
Η Ομάδα των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι η έκθεση που παρουσιάστηκε στην Ολομέλεια του ΕΚ, ζητάει το άμεσο άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της ΠΓΔΜ, αλλά δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη την πολιτική κατάσταση στη χώρα και τη μη ουσιαστική πρόοδο στις προσπάθειες για επίλυση του ζητήματος του ονόματος, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη χώρα αυτή.
Σημειώνεται, ότι, απορρίφθηκε από την Ολομέλεια του ΕΚ η τροπολογία της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, η οποία διέγραφε την επικριτική αναφορά στο φαινόμενο της «αρχαιοποίησης» στη γείτονα χώρα, ενώ καταψηφίστηκε επίσης τροπολογία της Ομάδας των Πρασίνων η οποία προέκρινε τη λύση της σύνθετης ονομασίας, με την προϋπόθεση να μην αμφισβητηθεί η «μακεδονική» ταυτότητα, πολιτισμός, εθνικότητα και γλώσσα.

πηγή: http://fimotro.blogspot.gr/