ΔΝΤ: Διατηρούνται οι κίνδυνοι στη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

11/04/2013 0

IMFΓια σοβαρούς  κινδύνους στη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος από τα έκτακτα μέτρα που έχουν δρομολογήσει οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες με στόχο την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

“Τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και οι αγορές ομολόγων” από τις κεντρικές τράπεζες σε ορισμένες ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν βελτιώσει την εικόνα για ορισμένες τράπεζες, ενώ ταυτόχρονα στηρίζουν την οικονομία και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ΔΝΤ στην τελευταία Έκθεση για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα.

Προειδοποιεί ωστόσο ότι “οι πολιτικές αυτές ενδεχομένως να έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη χρηματοοικονομική σταθερότητα όσο περισσότερο παραμένουν σε ισχύ”.

Στα ρίσκα που εντοπίζει το ΔΝΤ περιλαμβάνεται ο υψηλότερος πιστωτικός κίνδυνος, οι καθυστερήσεις στην εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών καθώς και οι δυσκολίες στην επανέναρξη του δανεισμού μεταξύ των ιδιωτικών τραπεζικών ιδρυμάτων. 

Το ΔΝΤ σημειώνει ταυτόχρονα ότι οι εθνικές αρχές θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι κίνδυνοι στη χρηματοοικονομική σταθερότητα ενδεχομένως να μετατοπίζονται σε άλλα μέρη του χρηματοοικονομικού συστήματος, όπως τα hedge funds, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Όπως εξηγεί, τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια ενθαρρύνουν τις εταιρείες αυτές να αναλαμβάνουν ριψοκίνδυνες επενδύσεις καθώς αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις.

Η αναζήτηση αποδόσεων μπορεί να οδηγήσει την αξία ορισμένων περιουσιακών στοιχεία πάνω από τα προσδιοριζόμενα από την αγορά επίπεδα, αναφέρει το Ταμείο και προσθέτει: την ίδια στιγμή μπορεί να οδηγήσει τους επενδυτές στην ανάληψη υπερβολικών θέσεων τις οποίες ενδεχομένως να μην μπορούν να καλύψουν εφόσον η αγορά κινηθεί στην αντίθετη κατεύθυνση.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών πρέπει να συνεχίσουν να παράσχουν στήριξη στην οικονομία και στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα μέχρι να παγιωθεί η ανάκαμψη.

Επιπλέον, οι αρχές πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση και να εξετάζουν την εμφάνιση ενδεχόμενων απειλών. Παράλληλα, πρέπει να χρησιμοποιούν στοχευμένες πολιτικές σχεδιασμένες για να ευνοούν την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών και τη μείωση της ευαισθησίας τους στις διαταραχές της αγοράς.

Για την ελαχιστοποίηση των δυσμενών επιδράσεων στην εμπιστοσύνη της αγοράς το ΔΝΤ τονίζει πως είναι σημαντικό οι κεντρικές τράπεζες να διατυπώνουν ξεκάθαρα τις στρατηγικές τους για την απόσυρση των έκτακτων μέτρων πριν από την εφαρμογή τους.

Κίνδυνος αποσταθεροποίησης με την απαγόρευση των CDS

Το Ταμείο σημειώνει εξάλλου ότι η απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαπραγμάτευση ορισμένων συμβολαίων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDS) ενδέχεται να προκαλεί την αποσταθεροποίηση αντί την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η Κομισιόν το Νοέμβριο απαγόρευσε στους επενδυτές να αγοράζουν ή να πουλάνε CDS κρατικών ομολόγων εκτός και αν ο στόχος τους είναι να προστατευτούν έναντι των ενδεχόμενων ζημιών από μια στάση πληρωμών.

Είναι μία “κίνηση προς τη λάθος κατεύθυνση”, αναφέρει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ στην έκθεσή του.

Από την πλευρά της η Κομισιόν στην πρότασή ανέφερε πως σε εξαιρετικές συνθήκες υπάρχει κίνδυνος το short selling να οδηγήσει σε ένα υπερβολικό καθοδικό σπιράλ τις τιμές οδηγώντας σε μία άτακτη αγορά και πιθανούς συστημικούς κινδύνους.

Το ΔΝΤ σημειώνει πως βρήκε αποδείξεις ότι η τιμή αυτών τίτλων ασφάλισης μπορεί ορισμένες φορές να κινηθεί περισσότερο από το αναμενόμενο. Αλλά διαπίστωσε επίσης ότι οι κινήσεις των τιμών βασίζονται κυρίως στην κατάσταση της οικονομίας μίας χώρας και δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι οι υπερβολικές μεταβολές είναι η αιτία του υψηλότερου κόστους δανεισμού.

“Τα αποτελέσματα δεν δικαιολογούν την πρόσφατη απαγόρευση στην Ευρώπη”, τονίζει το ΔΝΤ προσθέτοντας πως μπορεί να επηρεάσει θεμελιωδώς τη λειτουργία την αγορά των CDS.

Σύμφωνα με το ταμείο “αυτόματοι σταθεροποιητές” που μπορούν αν αναστείλουν προσωρινά τη διαπραγμάτευση καθώς και νέοι κανόνες επόπτευσης στις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές παραγώγων είναι καλύτεροι τρόποι για την αντιμετώπιση των ανησυχιών.

πηγή: www.capital.gr