Ηράκλειο: ”Κούρεμα” χρέους ρεκόρ σε οικογένεια. Τα τραπεζικά χρέη “κουρεύτηκαν” κατά 97%!!

13/05/2013 0

Κούρεμα ΧρέουςΤο Ειρηνοδικείο Πύργου του Δήμου Γόρτυνας προχώρησε στο κούρεμα των τραπεζικών χρεών σε ζευγάρι με δύο ανήλικα παιδιά, κατά 96% και 97%, με δύο αποφάσεις που ανατρέπουν τα έως τώρα δεδομένα στην εφαρμογή του νόμου Κατσέλη.

Πρόκειται για αποφάσεις που αποτελούν «σταθμό» για την εκδίκαση αντίστοιχων υποθέσεων και δίνουν ελπίδα και προοπτική σε χιλιάδες οικογένειες που τους έχουν «γονατίσει» τα χρέη.

Όπως γράφει το prismanews, το ποσοστό του «κουρέματος» αποτελεί ρεκόρ καθώς ουσιαστικά προκύπτει διαγραφή οφειλής. Πρόκειται για οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά που μετακόμισε στην Κρήτη όταν και ο σύζυγος και η σύζυγος έχασαν τη δουλειά τους στην Αθήνα.
Το υπερχρεωμένο ζευγάρι ζήτησε από την Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου – Κρήτης νομική συνδρομή. Στην συζήτηση των υποθέσεων στο Ειρηνοδικείο, κατατέθηκαν ενστάσεις και προτάσεις εκ μέρους των νομικών εκπροσώπων των τραπεζών, οι οποίοι και παρέστησαν κατά την εκδίκαση των υποθέσεων.
Το Ειρηνοδικείο, συνεκτιμώντας και λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις και τις καταθέσεις, διαπιστώνοντας την αδυναμία εκπλήρωσης των δανειακών υποχρεώσεων οι οποίες ωστόσο παλαιότερα εξυπηρετούντο κανονικά, την ανεργία των δανειοληπτών, την αύξηση του κόστους διαβίωσης σε περίοδο πρωτόγνωρης ύφεσης, αναγνωρίζοντας ότι οι δανειολήπτες δεν είχαν δόλο κατά τον δανεισμό τους και τα όσα άλλα αναφέρονται και τεκμηριώνονται στις αιτήσεις των οφειλετών, εξέδωσε τις παρακάτω δύο αποφάσεις ορόσημο για τα ελληνικά χρονικά.
Για την μεν σύζυγο δανειολήπτρια, οφειλέτη δύο τραπεζών, ποσοστό διαγραφής χρέους 97%. Για τον δε δανειολήπτη σύζυγο, οφειλέτη τεσσάρων τραπεζών, ποσοστό διαγραφής χρέους 96%.
Από την Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου – Κρήτης, επισημαίνεται ότι πρόκειται για σημαντικές αποφάσεις, στο σκεπτικό των οποίων για πρώτη φορά «προσδιορίζεται» και αναδεικνύεται το τεράστιο θέμα της συν-ευθύνης των Τραπεζών, στην υπερχρέωση των νοικοκυριών.