“Η δικαιοσύνη αθώωσε τη σύγχρονη αθλητική ιστορία της χώρας μας”…

21/02/2014 0

ΙακώβουΑθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας και οι 25 αθλητές και παράγοντες του αθλητισμού στη δίκη για την υπόθεση του ντόπινγκ στην εθνική ομάδα της άρσης βαρών το 2008. Στους κατηγορούμενους συγκαταλέγονταν ηχηρά ονόματα του αθλητικού κόσμου, όπως οι Χρήστος Ιακώβου, Βαλέριος Λεωνίδης, Ολυμπία Τόκα και Βίκτωρας Μήτρου.

Την απαλλαγή του συνόλου των κατηγορουμένων ζήτησε ο εισαγγελέας της έδρας, εκτιμώντας ότι ουδείς, και πολύ περισσότερο οι αθλητές, είχε γνώση παράνομων ουσιών.

«Η ζημιά έχει γίνει από την Κίνα. Από εκεί έγινε η παραγγελία και ήρθε στην Ελλάδα λάθος παρτίδα με παράνομα σκευάσματα. Το ερώτημα παραμένει. Υπήρχε σκοπιμότητα ή απλώς έτυχε;», σημείωσε ο εισαγγελικές λειτουργός επισημαίνοντας ότι «η εθνική ομάδα άρσης βαρών βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα».

Κατά τις απολογίες τους (για αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα, σχετικά με παράβαση του νόμου περί ντόπινγκ), όλοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Ο προπονητής της εθνικής ομάδας άρσης βαρών Χρήστος Ιακώβου, τόνισε ότι το 2007 υπήρχε αδυναμία εντοπισμού των απαραίτητων σκευασμάτων στην ελληνική αγορά, με συνέπεια να απευθυνθούν στο εξωτερικό. «Ο γιατρός της ομάδας δεν μπορούσε να τα βρει, κι έτσι ρώτησα ένα γνωστό μου. Η πρώτη δόση ήρθε κανονικά. Στη δεύτερη δόση, κανείς δεν γνώριζε τι είχε μέσα το κουτί και αν ήταν σωστό», σημείωσε.

Με τη σειρά του, ο Βαλέριος Λεωνίδης – που τότε διατελούσε προπονητής – υποστήριξε ότι οι αθλητές λάμβαναν αποκλειστικά και μόνον συμπληρώματα διατροφής, ενώ η Ολυμπία Τόκα επεσήμανε τον αντίκτυπο που είχε η όλη υπόθεση: «ακόμα δεν το έχω χωνέψει. Μου έχει στοιχίσει, και στη ζωή και στο άθλημα».

πηγή: http://fimotro.blogspot.gr/