Η μείωση των φορολογικών συντελεστών ως το αντίδοτο στην ύφεση.

29/01/2012 0

Η ανάπτυξη είναι η μόνη λύση για να δούμε φως στην άκρη του τούνελ της οικονομικής κρίσης. Η στόχευση της σημερινής, αλλά και κάθε, κυβέρνησης οφείλει να είναι μακροπρόθεσμη. Σε καμία περίπτωση, η έκτακτης μορφής, ακολουθούμενη οικονομική πολιτική δεν μπορεί να έχει ουσιαστικά και μόνιμης μορφής, θετικά αποτελέσματα. Πόσο μάλλον όταν τα έκτακτα, αυτά, μέτρα σε καμία περίπτωση, δεν βελτιώνουν τα περιβόητα «νούμερα» της ελληνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα σφίγγουν όλο και πιο πολύ τη θηλιά στα νοικοκυριά αλλά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά αυτής.
Πως είναι δυνατόν το κράτος να προσδοκά έσοδα από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, όταν έχει παγώσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα; Πως περιμένει έσοδα πηγαίνοντας τον ανώτερο συντελεστή στο 23%, όταν οι επιχειρήσεις αδυνατούσαν να καταβάλουν το ΦΠΑ ακόμα και όταν ήταν αυτός σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα;
Η μείωση των συντελεστών, τόσο της έμμεσης όσο και της άμεσης φορολογίας, αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση, που σε συνδυασμό με αναπτυξιακές πολιτικές (κυρίως μέσω επενδυτικών προγραμμάτων) θα οδηγήσουν σε αναθέρμανση την ελληνική οικονομία.
Τα αποτελέσματα είναι βέβαιο πως θα φανούν άμεσα καθώς, παρά το γεγονος ότι οι συντελεστές θα είναι πλέον χαμηλότεροι, τα έσοδα για το κράτος θα είναι μεγαλύτερα καθώς θα αρχίσει και πάλι η επιχειρηματική δραστηριότητα.