Μαγεμένος ο διεθνής Τύπος από τις Καρυάτιδες της Αμφίπολης.

08/09/2014 0

ΑΜΦΙΠΟΛΗΔέος σε ολόκληρο τον κόσμο προκαλεί η ανακάλυψη των Καρυάτιδων στον τύμβο Καστά με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να αναφέρονται στα νέα αυτά ευρήματα, καθώς παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το «ξετύλιγμα» του θησαυρού της Αμφίπολης.

Η βρετανική Telegraph αναφέρει ότι οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο μαρμάρινα γυναικεία γλυπτά, καθώς προχωρούν οι ανασκαφές στον τάφο της αλεξανδρινής εποχής που ήρθε πρόσφατα στο φως στη βόρεια Ελλάδα. «Τα δύο αγάλματα, γνωστά ως Καρυάτιδες, σηματοδοτούν το νέο σημαντικό εύρημα στην Αμφίπολη, με τους αρχαιολόγους να πιστεύουν ότι είναι ο μεγαλύτερος αρχαίος τάφος που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Ελλάδα».

Το Discovery σημειώνει ότι «Ελληνες αρχαιολόγοι έκαναν άλλη μία εκπληκτική ανακάλυψη το Σάββατο, φέρνοντας στο φως δύο εξαιρετικά σμιλεμένες Καρυάτιδες -γυναικεία γλυπτά- μέσα στον μυστηριώδη τύμβο που χρονολογείται στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην Αμφίπολη».

«Κατασκευασμένες από μάρμαρο με ίχνη μπλε και κόκκινης μπογιάς, οι Καρυάτιδες ανακαλύφθηκαν από την ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής την Κατερίνα Περιστέρη», συμπληρώνει το δημοσίευμα.

Η ανακάλυψη δεν άφησε ασυγκίνητο ούτε το πρακτορείο Reuters, το οποίο με τη σειρά του επισημαίνει ότι πρόκειται για δύο σημαντικά ευρήματα στον τύμβο, που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη, και θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερης ανακαλύψεις από την αλεξανδρινή εποχή.

Το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) κάνει λόγο για δύο πανέμορφα αγάλματα που βρέθηκαν να στηρίζουν μία από τις εισόδους στον μεγαλύτερο αρχαίο τάφο που βρέθηκε ποτέ στην χώρα μας.

«Οι δύο γυναικείες φιγούρες που φορούν ενδυμασία με μακριά μανίκια βρέθηκαν να στέκονται μπροστά από την είσοδο του μυστηριώδους τύμβου της Αμφίπολης. Το αριστερό χέρι της μίας και το δεξί της άλλης είναι υψωμένα σε μία συμβολική χειρονομία που αποτρέπει την είσοδο στον τύμβο», τονίζει το AFP, επικαλούμενο την ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού.

Το δίκτυο ABC News της Αυστραλίας φιλοξενεί στην ηλεκτρονική του έκδοση εκτεταμένο δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Εξοχα αγάλματα της αλεξανδρινής περιόδου ανακαλύφθηκαν να φυλούν την είσοδο αρχαίου τάφου στην Αμφίπολη», ενώ κάτω από την φωτογραφία του προσώπου της ανέπαφης Καρυάτιδας ακολουθεί λεπτομερής περιγραφή των ευρημάτων.

«Ο πυρετός ανεβαίνει με την ανακάλυψη εξαιρετικών αγαλμάτων σε αρχαίο ελληνικό τάφο», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στην ηλεκτρoνική σελίδα του γαλλικού ενημερωτικού δικτύου France 24, το οποίο αναφέρεται στο ότι η πιθανότητα ο τάφος να παραμένει ανέπαφος κερδίζει έδαφος.

Η ανακάλυψη των Καρυάτιδων έφτασε μέχρι και την Κίνα, με το πρακτορείοXinhua να φιλοξενεί δημοσίευμα για τα μοναδικά αυτά ευρήματα του τύμβου Καστά.

«Οι έλληνες αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο πανέμορφες Καρυάτιδες κατά τη διάρκεια της ανασκαφής στον τάφο της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τα δύο αγάλματα είναι παρόμοια με τις Καρυάτιδες που είναι γνωστές παγκοσμίως από την Ακρόπολη, στην Αθήνα», συμπληρώνει.

«Οι ειδικοί συνεχίζουν τις εργασίες τους για να αποκαλύψουν την ταυτότητα του “ενοίκου” του μνημείου, το οποίο περικλείεται από έναν μαρμάρινο τοίχο 497 μέτρων», προσθέτει το Xinhua.