Νέο αλαλούμ με τις αποδείξεις – Να μαζεύουμε τις χάρτινες μέχρι να υπάρξει ρύθμιση για το πλαστικό χρήμα.

09/02/2016 0

ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣΑδυναμία ακόμη και σήμερα να ξεκαθαρίσει το καθεστώς που θα ισχύει με το αφορολόγητο και τις αποδείξεις, δηλώνει ο αρμόδιος υπουργός, παρά τις εξαγγελίες που έχει κάνει εδώ και μήνες για ριζικές αλλαγές και χρήση του πλαστικού χρήματος. Σχεδόν 1,5 μήνα μέσα στο 2016 και οι πολίτες δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Αν πρέπει να μαζεύουν χάρτινες αποδείξεις, αν πρέπει να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα και πώς τελικά θα κερδίσουν το «μπόνους» του αφορολόγητου.

Μιλώντας στην πρωϊνή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο αρμόδιος υπουργός, Τρύφων Αλεξιάδης, για ακόμη μια φορά δεν ήταν σε θέση να πει πότε θα φέρει τη ρύθμιση, προκαλώντας νέα σύγχυση.

«Οι συναλλαγές με κάρτες και μέσω τραπεζών που θα χτίζουν το αφορολόγητο θα είναι υποχρεωτικές» είπε ο υπουργός, αλλά αυτό θα ξεκινήσει μετά τη ρύθμιση, ως τότε θα πρέπει να συγκεντρώνουμε κανονικά τις απλές αποδείξεις για να μην έχουμε πρόβλημα.

“Δεν είναι δυνατό να υπάρχουν κίνητρα παντού. Είναι πατριωτικό καθήκον όλων να κόβουν ή να ζητούν αποδείξεις” είπε χαρακτηριστικά ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Ως προς το αφορολόγητο ο υπουργός ανέφερε ότι για το 2016 οι πολίτες πρέπει για την ώρα να μαζεύουν τις αποδείξεις τις χάρτινες και όταν έρθει η ρύθμιση θα πρέπει να συλλέγουν τις ηλεκτρονικές.

Μετά τη ρύθμιση για τη χρήση πλαστικού χρήματος ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι “μετά τη διάταξη δεν θα χρειάζεται να κρατάει ο πολίτης τις αποδείξεις. Η εφορία θα ενημερώνεται απευθείας από την τράπεζα. Η απόδειξη από την ταμειακή μηχανή και η απόδειξη από το τερματικό της κάρτας δεν υπάρχει λόγος να κρατείται”.

Ο κ. Αλεξιάδης ωστόσο δεν διευκρίνισε τις θα γίνει με τους λογαριασμού των ΔΕΚΟ, αν θα “μετράνε” στο αφορολόγητο.

Ως προς το πότε θα υπάρξουν σε όλα τα καταστήματα ειδικά μηχανήματα ο υπουργός ανέφερε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα, αλλά σε βάθος χρόνου. Για το ποσό του αφορολόγητου το οποίο θα συνεχίσει να συνδέεται με τις αποδείξεις, αλλά και τις κλίμακες του φόρου, ο κ.Αλεξιάδης είπε ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τις αλλαγές.

Οι πολίτες βεβαίως περιμένουν πότε θα ξεκαθαρίσει το υπουργείο και ο κ. Αλεξιάδης τη διαδικασία η οποία έχει καθυστερήσει και δημιουργεί σύγχυση στην αγορά και στους καταναλωτές.

πηγή: http://www.imerisia.gr/