Ξαφνικά ο Καραμανλής στον Παυλόπουλο.

16/04/2015 0

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣΗ Ελλάδα ζήτησε από το ΔΝΤ να καθυστερήσει πληρωμή δόσεων.

Κι ενώ τα διεθνή ΜΜΕ δημιουργούν εικόνα ελληνικής τραγωδίας με την αποκάλυψη ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να καθυστερήσει την πληρωμή δόσεων του ΔΝΤ στο σκηνικό εμφανίζεται ξαφνικά ο Καραμανλής μετά από χρόνιας σιωπής και κατάνυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε εκτάκτως ραντεβού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Εντός και εντός δημιουργείται κλίμα έκτακτης ανάγκης και ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων. Οπως όλα δείχνουν θα επιχειρηθεί ανατροπή της κυβέρνησης εάν δεν προσέξει ο Αλέξης Τσίπρας το επόμενο διάστημα, ίσως και τις επόμενες ώρες.

Απέρριψε το ΔΝΤ την άτυπη προσέγγιση της Αθήνας για καθυστέρηση πληρωμής της δόσης προς το Ταμείο, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times. Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, Έλληνες αξιωματούχοι προσέγγισαν σχετικά το ΔΝΤ, γεγονός που αναδεικνύει την δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα οικονομικά της χώρας, αλλά πήραν απάντηση ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις και από τις δύο πλευρές, η Αθήνα πείστηκε να μην προχωρήσει σε συγκεκριμένο αίτημα αναβολής προς το Ταμείο. Οι FT αναφέρουν πως οι συζητήσεις (που έλαβαν χώρα στις αρχές του μήνα) είναι μια ένδειξη πως η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει δυσκολίες να βρει αρκετά κεφάλαια ώστε να συνεχίσει να πληρώνει κανονικά μισθούς και συντάξεις και να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις προς τους δανειστές.

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ έχουν επανειλημμένως δηλώσει πως ένας ανασχεδιασμός των πληρωμών, μπορεί να έρθει μόνο στο πλαίσιο ενός εντελώς νέου (από επαναδιαπραγμάτευση) προγράμματος διάσωσης.