Παίρνουν νέο «εσωτερικό» δάνειο για να πληρώσουν τις συντάξεις του Μαρτίου.

24/02/2016 0

ΣυντάξειςΜε «εσωτερικό» δανεισμό 210 εκατ. ευρώ από τα Ταμεία των υπαλλήλων του Δημοσίου, των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων και της ΔΕΗ, θα καταβάλει το ΙΚΑ τις συντάξεις του Μαρτίου. Το «πράσινο φως» για τον δανεισμό που είχε ζητήσει η διοίκηση του ΙΚΑ, «άναψε» ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος με αποφάσεις τις οποίες υπέγραψε.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις το ΙΚΑ θα δανειστεί από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις Μαρτίου 100 εκατ. ευρώ από το ταμείο των εργαζομένων της ΔΕΗ, 70 εκατ. ευρώ από τον τομέα ασφαλισμένων του Δημοσίου και 40 εκατ. ευρώ από το ταμείο των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων.

Συνήθης πρακτική 
Ο δανεισμός του ΙΚΑ αποτελεί, πλέον, συνήθη πρακτική, αφού τα έσοδα από τις τρέχουσες εισφορές μειώνονται (7% κάτω ήταν τον πρώτο μήνα του 2016, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015) ενώ περιορισμένα είναι και τα έσοδα έναντι των ρυθμισμένων οφειλών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, τα χρέη από απλήρωτες εισφορές φτάνουν τα 15,353 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι οφειλές που δεν έχουν μεταφερθεί από τα επιμέρους Ταμεία στο ΚΕΑΟ. Τον Σεπτέμβριο οι οφειλές που είχαν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ ήταν 14,891 δισ. ευρώ, με βάση στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Τ. Πετρόπουλος, ενώ οι οφειλές προς το ΙΚΑ ήταν 5,809 δισ. ευρώ (3,384 δισ. ευρώ στο ΚΕΑΟ και 2,425 δισ. ευρώ εκτός ΚΕΑΟ). Στη λίστα των οφειλετών βρίσκονται 1.393 ιδιώτες με οφειλή 4,957 δισ. ευρώ, 66 επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, αγροτικοί συνεταιρισμοί, με χρέη 799 εκατ. ευρώ και το… Δημόσιο με οφειλή 53,3 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι από τους συνολικά 1.468 οφειλέτες του ΙΚΑ μόνο οι 381 βρίσκονται σε λειτουργία.

πηγή: www.imerisia.gr