Ποιοι είναι με ποιους στη ΝΔ Θεσσαλονίκης.

12/10/2015 0

ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΑν και πολλοί κρατούν, δημόσια τουλάχιστον, κλειστά τα χαρτιά τους επί του παρόντος, δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν επιλέξει ποιον υποψήφιο θα στηρίξουν.
Από τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης δημόσια θέση έχει πάρει ως τώρα μόνο ο Σταύρος Καλαφάτης ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, προς την υποψηφιότητα του οποίου κλίνει και ο Θόδωρος Καράογλου, όπως τουλάχιστον έχει “φωτογραφίσει” μέσα από αναρτήσεις τους στα social media και συνεντεύξεις του. Βεβαίως καταλυτικό στοιχείο στην προεκλογική κούρσα είναι η υποστήριξη που παρέχει ο πρώην πρωθυπουργός -και βουλευτής Θεσσαλονίκης- Κώστας Καραμανλής, ο οποίος μάλιστα όχι μόνο στηρίζει τον προσωρινό πρόεδρο της ΝΔ αλλά και απέτρεψε τον κ. Τζιτζικώστα από υποψηφιότητα. Στην πλευρά Τζιτζικώστα τάσσεται ο πρώην υπουργός και βουλευτής Γιώργος Ορφανός ενώ από υποψηφίους βουλευτές οι Στράτος Σιμόπουλος και Δημήτρης Βαρτζόπουλος θα υποστηρίξουν τον κ. Μεϊμαράκη. Οι δύο τελευταίοι ήταν στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά και στελέχη στις κυβερνήσεις του ως γενικοί γραμματείς Δημοσίων Έργων και Συντονισμού, αντίστοιχα.

Τα κομματικά στελέχη
Σαφή θέση έχουν πάρει στην εσωκομματική κούρσα οι πρόεδροι των Νομαρχιακών Οργανώσεων της Θεσσαλονίκης.  Τρεις από αυτούς μάλιστα, οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης Κώστας Τσιλώνης, Ανατολικής Θεσσαλονίκης Γιάννης Πάιδας και Β’ Θεσσαλονίκης Κυριάκος Λαζός υπέγραψαν υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Μεϊμαράκη. Αντίθετα ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κεντρικού Τομέα Θεσσαλονίκης Τάσος Εμμανουηλίδης θα στηρίξει Τζιτζικώστα. Κοντά στον Απόστολο Τζιτζικώστα, με τον οποίο τον συνδέει μακρά προσωπική φιλία, είναι ο πρόεδρος της ΝΔ Θεσσαλονίκης Μηνάς Σαμαντζίδης, ωστόσο θα κρατήσει διακριτές αποστάσεις λόγω της θεσμικής του ιδιότητας. Την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα υποστηρίζει και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης Θοδωρής Καραγιάννης.
Την υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα θα στηρίξει ο Λεωνίδας Φάκας και ο αν. γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού Ανδρέας Πολίτης. Ο διάδοχός του στην προεδρία της Διοικούσας Επιτροπής, Δημήτρης Τσάμης θα υποστηρίξει τον Τζιτζικώστα. Ο προερχόμενος από την ΟΝΝΕΔ πρώην γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Γιώργος Καραγιάννης βρίσκεται στο επιτελείο Τζιτζικώστα. Καίτοι με αποστάσεις από την πολιτική τα τελευταία χρόνια, στο πλευρό του Τζιτζικώστα βρίσκεται και ο πρώην βουλευτής και πρώην δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης. Ο πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Άμυνας και στενός φίλος του Αντώνη Σαμαρά Αντώνης Οικονόμου βλέπει θετικά τις υποψηφιότητες του Απόστολου Τζιτζικώστα και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η πλειοψηφία των προέδρων των Επιμελητηρίων είναι στο πλευρό του Τζιτζικώστα καθώς υπέρ της υποψηφιότητάς του έχουν υπογράψει οι πρόεδροι του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Παναγιώτης Παπαδόπουλος και του Επαγγελματικού, Μιχάλης Ζορπίδης ενώ θα υποστηρίξει και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Πάρις Μπίλιας. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, όμως, Δημήτρης Μπακατσέλος υπέγραψε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σε ότι αφορά τους αυτοδιοικητικούς η μεγάλη πλειονότητα των γαλάζιων δημάρχων είναι με τον Τζιτζικώστα και κεντρικό ρόλο έχει αναλάβει ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου. Υπογραφές υπέρ της υποψηφιότητας του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας έχουν βάλει και οι δήμαρχοι Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος (ο Τζιτζικώστας κατάγεται από τη Βραχιά και είναι δημότης Δέλτα), Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης, Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, Κορδελιού-Ευόσμου Πέτρος Σούλας, Χαλκηδόνας Γιάννης Τσουκνιδάς. Προ ημερών μάλιστα ο κ. Κυρίζογλου συγκάλεσε σύσκεψη της γαλάζιας του παράταξης στην ΠΕΔ για να καθορίσει τη στάση της στην εσωκομματική μάχη.
Φυσικά και ο Τζιτζικώστας έχει στο πλευρό του και την περιφερειακή ομάδα της “Αλληλεγγύης” που είναι μια σημαντική πολιτική μαγιά στην Κεντρική Μακεδονία.

Τα επιτελεία και οι… υπογραφές
Το “στρατηγείο” του Απόστολου Τζιτζικώστα στήθηκε στην Τσιμισκή 38 ενώ θα πορευθεί με πυρήνα το επιτελείο με το οποίο κέρδισε το 2004 τις περιφερειακές εκλογές με το εντυπωσιακό 71%. Την επικοινωνιακή στρατηγική χαράσσει ο γνωστός στα γαλάζια πράγματα επικοινωνιολόγος Περικλής Πηλείδης ενώ ο Κώστας Μπέφας έχει την ευθύνη της επαφής με τα ΜΜΕ.  Στα οργανωτικά ευθύνη για την Βόρεια Ελλάδα έχει αναλάβει ο Θοδωρής Μητράκας, αν. γραμματέας Οργανωτικού της ΝΔ. Από την πλευρά του κ. Τζιτζικώστα επέλεξαν να μην δώσουν στη δημοσιότητα τα ονόματα των στελεχών που υπέγραψαν για την υποψηφιότητά του αν και μιλούν για 100 υπογραφές. Σύμφωνα με πληροφορίες στις 50 που κατατέθηκαν στην ΚΕΦΕ περιλαμβάνονται από Θεσσαλονίκη αυτές των: Μελίνας Δερμεντζοπούλου, δικηγόρου, Λάζαρου Κυρίζογλου, δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Πίτσας Ράλλη, στελέχους ΤΕΕ, Τάσου Εμμανουηλίδη, προέδρου ΝΟΔΕ, Βασίλη Κανάκα και Θανάση Μετλάρη, από το χώρο του αγροτοσυνδικαλισμού, Γιώργου Καραγιάννη, πρώην γ.γ. Ενημέρωσης και Χρήστου Βρίκου, Στέλιου Καλαποτλή και Άκη Νούλη από την ΟΝΝΕΔ.
Ο πρώην περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων στις κυβερνήσεις Καραμανλή Σωτήρης Βόσδου είναι από τους “ανθρώπους” του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη Βόρεια Ελλάδα. Κοντά του και ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Τάσος Κονακλίδης. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες το σχεδιασμό της εκστρατείας στη Βόρεια Ελλάδα θα έχει ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης. Στις 50 υπογραφές που κατέθεσε στην ΚΕΦΕ ο κ. Μεϊμαράκης για την υποψηφιότητά του περιλαμβάνονται και από οκτώ στελέχη-μέλη της Πολιτικής Επιτροπής από τη Θεσσαλονίκη. Πλην του κ. Βόσδου υπογράφουν και οι: Σταύρος Ζαχαρέλης, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ, Φωτεινή Δημοπούλου, τηλεοπτική παραγωγός, Κώστας Ταγγίρης, μέλος της διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Νίκος Φώτος, πρώην γραμματέας Οργανωτικού Βορείου Ελλάδος, Παντελής Φιλιππίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Μάγδα Καρακόλη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και πρώην ειδική γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών και Κορίνα Σοϊλεμετζίδου, στέλεχος του ΤΕΕ/ΤΚΜ.
Ο 45χρονος επιχειρηματίας και υπεύθυνος του πολιτικού του γραφείου στη Θεσσαλονίκη Κώστας Φωτίου έχει αναλάβει την ευθύνη της προεκλογικής εκστρατείας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βόρεια Ελλάδα. Κεντρικό ρόλο έχει και η Βίκυ Νάκου, μέλος της ΠΕ και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης η οποία ήταν από τα 50 στελέχη που υπέγραψαν για την υποψηφιότητα του κ. Μητσοτάκη μαζί με την Βίκυ Ευταξά, πρώην γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και του προέδρου του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Δημήτρη Μπακατσέλου. Το πρόγραμμα των επισκέψεων του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη (όπως και του κ. Μεϊμαράκη) δεν έχει οριστικοποιηθεί καθώς οι συνεργάτες τους περίμεναν πρώτα να αποφασισθεί η ημερομηνία των εκλογών.
Πολλές επισκέψεις στην Κεντρική Μακεδονία σχεδιάζει με το… “αλά Ομπάμα” λεωφορείο ο Άδωνις Γεωργιάδης, o oποίος σήκωσε την αυλαία των προεκλογικών του περιοδειών από τη Χαλκιδική και τις Σκουριές. Ήδη δημιουργεί πυρήνες υποστηρικτών κυρίως μεσαίων στελεχών και απλών μελών της ΝΔ που προέρχονται από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος.

πηγή: https://neapolitika.wordpress.com/