Προθεσμία μέχρι της 15 Απριλίου για τα ανασφάλιστα ΙΧ.

15/03/2013 0

ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑΠρόστιμα και ποινές για τους οδηγούς κατόχους ΙΧ χωρίς ασφάλιση προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών “Επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης, παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις” που κατατέθηκε την 1η Μαρτίου στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο, πάντως, δίνει διορία στους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων αυτοκινήτων ως τις 15 Απριλίου, για να τα ασφαλίσουν διαφορετικά μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων θα εντοπίζονται και θα αποστέλλονται ειδοποιήσεις που θα επιβάλλουν πρόστιμα και υποχρέωση για ασφάλιση.

Σε περίπτωση κυκλοφορίας οχήματος που δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη θα επιβάλλονται οι εξής κυρώσεις:

  1. Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας μετά των κρατικών πινακίδων του οχήματος για δέκα(10) ημέρες με πράξη της Αστυνομικής Αρχής.
  2. Αν εμπλακεί σε ατύχημα προβλέπεται η επί τόπου αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια και αν είναι υπότροπος η αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για 3 χρόνια.
  3. Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας μετά την παρέλευση των ανωτέρω περιόδων απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του σχετικού σήματος ασφάλισης.
  4. Χρηματικό πρόστιμο, το οποίο βεβαιώνεται με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου ίσο με 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημοσίας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Στο μεταξύ με αφορμή τα σχετικά δημοσιεύματα το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του:

“Με αφορμή δημοσιεύματα περί υποχρεωτικής ασφάλισης ακόμη και στα ακινητοποιημένα ΙΧ αυτοκίνητα, από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν έχουν υποχρέωση ασφάλισης των οχημάτων τους, οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων που καταθέτουν πινακίδες στις ΔΟΥ”.

πηγή: asfalisinet.gr