Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μετά το ναυάγιο.

21/06/2013 0

Κυβερνητική ΚρίσηΤις τελικές της αποφάσεις για τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση αναμένεται να λάβει σήμερα η Δημοκρατική Αριστερά, μετά το ναυάγιο στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, με αιχμή το θέμα της ΕΡΤ. Την ελπίδα να συνεχίσει τη στήριξή της στην κυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ εξέφρασε, μετά τον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου,επαινώντας παράλληλα τη στάση της Ιπποκράτους.

Στις 11 το πρωί συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος από κοινού με την εκτελεστική επιτροπή, όπου θα αποφασιστεί η θέση της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα, δεδομένης της χθεσινής ρήξης. Στη συνεδριαση θα δώσουν το παρών και οι υπουργοί της κυβέρνησης που στηρίζονται από τη ΔΗΜΑΡ, Αντώνης Ρουπακιώτης και Αντώνης Μανιτάκης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, ανέφερε ότι η ΔΗΜΑΡ θα αποσύρει τους υπουργούς της από την κυβέρνηση, σημειώνοντας πως η απόφαση έχει ήδη ληφθεί.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος Σπύρος Λυκούδης,σε δηλώσεις του στο Mega, σημείωσε ότι καταγράφηκε μια βασική αντίθεση ανάμεσα στην πρόταση της ΔΗΜΑΡ και σε αυτή του Πρωθυπουργού. «Με δεδομένη αυτή την αντίθεση», όπως είπε, «η ΔΗΜΑΡ θα δει τη στάση της απέναντι στην κυβέρνηση».

Σχολιάζοντας τη στάση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Λυκούδης επισήμανε ότι «ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε με διαφορετικό τρόπο αυτή την αντίθεση και έτσι αυτό που νομίζαμε μέχρι χθες το μεσημέρι ως κοινή στάση δεν υπάρχει».

Την άποψη, πάντως, ότι η ΔΗΜΑΡ πρέπει να παραμείνει στην κυβέρνηση εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Βασίλης Οικονόμου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέληςχρέωσε το ναυάγιο στον κ. Σαμαρά. Όπως είπε, δεν είναι ευθύνη της ΔΗΜΑΡ το γεγονός πως δεν βρέθηκε κοινός πολιτικός τόπος. «Η πρόταση που κάναμε αποτελούσε ικανή βάση για να συμφωνήσει ο Πρωθυπουργός», επισήμανε.

Αντ. Σαμαράς: Θα εξαντλήσουμε την τετραετία

Στο διάγγελμά του ο  Πρωθυπουργός απέρριψε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και δήλωσε αποφασισμένος να εξαντλήσει την τετραετία «με στόχο να ολοκληρωθεί η προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας».

«Θέλω να προχωρήσουμε όλοι μαζί όπως ξεκινήσαμε. Αλλά θα προχωρήσω όπως και να ‘χει. Ελπίζουμε στη στήριξη και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Αν κι έχει ένα δίκιο ο κ. Βενιζέλος όταν λέει, ότι κάποιοι σηκώνουν το σύνολο της ευθύνης και κάποιοι εμφανίζονται μόνο κατά περίσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι κανείς δεν θέλει εκλογές αυτή τη στιγμή αλλά ούτε και ακυβερνησία και στασιμότητα.

ΠΑΣΟΚ: Έμφαση στην επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ παραμένει στην κυβέρνηση, δίνοντας έμφαση στην επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας. «Το ΠΑΣΟΚ θέλει μια κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, χωρίς εκπλήξεις μεταξύ των εταίρων», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.  «Μετέχουμε όλοι σε μια ευθύνη δεν ανεχόμαστε το “μέσα έξω”, η δική μας συμπεριφορά είναι συνεπής, σταθερή, καθαρή», πρόσθεσε.

«Η μάχη που θα δοθεί τώρα είναι για την προγραμματική συμφωνία» και «θα απαιτηθεί να είναι διαφορετικοί οι κανόνες λειτουργίας», ανέφεραν πηγές της Ιπποκράτους, μετά την κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και του πολιτικού συμβουλίου του Κινήματος που ακολούθησε τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε σημερινές του δηλώσεις στον τ/σ ΑΝΤ1 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπαναχώρησε χθες το βράδυ, καθώς, όπως είπε, την Τετάρτη στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών είχε διαμορφωθεί πλαίσιο συμφωνίας για την ΕΡΤ, το οποίο έχει καταγραφεί εγγράφως.

πηγή: http://www.naftemporiki.gr/