Σε πανικό ο Αλ. Τσίπρας – κάλεσμα σε αγρότες και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

10/02/2016 0

ΤΣΙΠΡΑΣΜηνύματα πολλαπλά με ομοίως πολλούς αποδέκτες έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται στις συμπληγάδες των Θεσμών και της διογκούμενης κοινωνικής οργής.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι υπάρχουν  περιθώρια για σημαντικές βελτιώσεις στο ασφαλιστικό των αγροτών, ειδικά σε ό,τι αφορά τις εισφορές και τη μεταβατικότητα τους, υπό τον όρο να δεχθούν να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Προς τον σκληρό των Θεσμών, το ΔΝΤ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οφείλει να δεχθεί την αύξηση των εισφορών στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο καθώς όπως είπε η κυβερνητική πρόταση τηρεί το “γράμμα” της συμφωνίας που υπεγράφη τον Ιούλιο.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησής του απευθύνθηκε περιγράφοντας τις ζοφερές μέρες που διανύονται ως τον τελευταίο δύσκολο κάβο πριν από το ξέφωτο, ζητώντας να αντέξουν τις πιέσεις και να υλοποιήσουν την εντολή που έλαβε η κυβέρνηση στις εκλογές για “εφαρμογή του προγράμματος με προστασία των αδυνάτων και διατήρηση των κόκκινων γραμμών”. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ξανά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα μείωση συντάξεων και εγκάλεσε τη Ν.Δ ότι οι προτάσεις της για το ασφαλιστικό περιλαμβάνουν νέες περικοπές.

Σταχυολογώντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας, ανέφερε για:

Αξιολόγηση

Έγκαιρη αξιολόγηση χωρίς καθυστερήσεις και τακτικισμούς από τους δανειστές. Πετύχαμε να απορροφήσουμε το σύνολο των χρημάτων από τα προγράμματα ΕΣΠΑ κι είμαστε πρώτοι σε απορροφητικότητα και τηρούμε κατά γράμμα τη συμφωνία έχοντας ως προτεραιότητα την προστασία των ασθενέστερων. Αυτό αναγνωρίζεται από την Ε.Ε. Μένει να αναγνωριστεί από το σύνολο των θεσμών που επιτηρούν το πρόγραμμα. Για να περάσουμε ταχύτατα στην ανάπτυξη. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν αρκεί να δείξουν όλες οι πλευρές εποικοδομητική στάση.

Ασφαλιστικό

Έχουμε καλύψει το έδαφος για το 15-16 και το υπόλοιπο μένει να καλυφθεί από αύξηση εισφορών. Είναι απολύτως συμβατή με το γράμμα της συμφωνίας και είναι αυτονόητο ότι θα γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς.

Η πρόταση που θέσαμε σε ευρύ διάλογο, είναι πρόταση που γράφτηκε στα ελληνικά και δόθηκε στη δημοσιότητα. Είναι μια πρόταση που έχει μια βασική αντίληψη: εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αφορά κυρίως εμάς και όχι τους θεσμούς. Είναι υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές. Δεχόμαστε κριτική, είμαστε ανοιχτοί σε βελτιώσεις. Προστατεύει τους ασθενέστερους με το θεσμό της εθνικής σύνταξης και κάνει ανακατανομή με το βλέμμα στους ασθενέστερους. Η μεταρρύθμιση δεν είναι προαιρετική αλλά απολύτως αναγκαία για το μέλλον. Να σταθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στο ύψος των περιστάσεων. Να καταθέσουν προτάσεις αν έχουν. Οι προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτές που παλεύουμε να αποφύγουμε: Να μην κόψουμε συντάξεις, να εξασφαλίσουμε αξιοπρεπή σύνταξη σε όλους.

Η Ν.Δ σε ένα ρεσιτάλ ανευθυνότητας δεν ζηταει να αποσύρουμε την πρόταση αδιαφορώντας προφανώς για το πότε θα ολοκληρωθεί  η αξιολόγηση.

Αγρότες

Στην προσπάθεια μας να προστατέψουμε ους σημερινούς συνταξιούχους και τα χαμηλά εισοδήματα μοιράζουμε το βάρος στα υψηλά και μεσαία εισοδήματα.

Αυτό δημιουργεί επιβαρύνσεις που πρέπει να επανεξετασθούν. Το ίδιο θα κάνουμε και με το ζήτημα που έχει προκύψει με τους αγρότες αρκεί να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Γιατί χωρίς διάλογο δεν υπάρχουν λύσεις. Υπάρχει δυνατότητα βελτιώσεων σε ό,τι αφορά τις εισφορές , τη μεταβατικότητά τους και τη διασφάλιση του εισοδήματος τους. Κάνει λάθος ο αγροτικός κόσμος αν εμπιστευτεί αυτούς που σήμερα δήθεν τον υπερασπίζονται αλλά πριν τον λοιδορούσαν. Τους καλώ να σκεφτούν ποια ήταν η πρόταση της Ν.Δ για το ασφαλιστικό; Εμείς εξασφαλίζουμε αφορολόγητο όριο στις επιδοτήσεις. Γιατί τα συστημικά ΜΜΕ ξαφνικά τους αποθεώνουν σε αντίθεση με λίγα χρόνια πριν; Η σκοπιμότητα είναι να μην εκκινήσει ο διαγωνισμός για τις άδειες, να μην ελεγχθούν τα δάνεια που πήραν, να μην ελεγχθούν οι λίστες του εξωτερικού.

 Εκλογές- κυβέρνηση

*Θα προχωρήσουμε μέχρι  τέλους χωρίς να χαριστούμε σε κανέναν. Επανεκλεγήκαμε μόλις πριν από 4 μήνες με εντολή να υλοποιήσουμε τη συμφωνία κρατώντας τις κόκκινες γραμμές Δεν θα κόψουμε τις συντάξεις, θα προστατεύσουμε την α’ κατοικία, θα κάνουμε το παν να δώσουμε στον κόσμο της εργασίας τη δυνατότητα να προχωρήσει, θα προχωρήσουμε με το παράλληλο πρόγραμμά μας και θα βάλουμε τέλος στη διαφθορά και τη διαπλοκή.

Ήδη το νομοσχέδιο του παραλλήλου προγράμματος συζητείται στις επιτροπές και θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα κόντρα σε όσους έλεγαν ότι το μαζεύουμε άρον άρον. Η μεγάλη τομή που φέρνει αυτό το νομοσχέδιο είναι ότι κανείς δε θα μείνει μόνος στην κρίση.

-Δεν παραβλέπω την κόπωση του λαού μας από 6 χρόνια συνεχούς λιτότητας. Έχουμε έναν δύσκολο κάβο αλλά μετά από αυτό βλέπουμε φως

-Οι μέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες. Αλλά η διαπλοκή βιώνει ίσως τις τελευταίες μέρες της παντοκρατορίας της. Το επόμενο διάστημα τελειώνει, η χώρα έχει γυρίσει σελίδα. Θα αντέξουμε να υλοποιήσουμε την εντολή που με σαφήνεια μας έδωσε ο ελληνικός λαός τρεις φορές τον τελευταίο χρόνο.

Άδειες

Ο καιρός της υπομονής της κυβέρνησης στην αντιπολίτευση για την πλήρωση των θέσεων του ΕΣΡ έλαβε τέλος. Η άρνησή τους να συναινέσουν αποτελεί θεσμική εκτροπή. Γιατί η συναίνεση δεν είναι προαιρετική αλλά επιβάλλεται από το Σύνταγμα. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την θητεία του εκπληρώνοντας γραμματεία στη διαπλοκή. Ψηφίζουμε αύριο διάταξη ότι οι νέες άδειες θα είναι  τέσσερις. Θα δημιουργηθούν τηλεοπτικά σχήματα οικονομικά βιώσιμα και ανεξάρτητα. Τον διαγωνισμό θα προκηρύξει και θα υλοποιήσει η εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας τηρώντας τη διαφάνεια.

πηγή: http://www.capital.gr/