Στα άκρα η σύγκρουση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για την ημερομηνία των δημοτικών.

20/01/2014 0
Αυτοδιοικητικές ΕκλογέςΗ πρόθεση της κυβέρνησης να τοποθετήσει τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όχι στις 25 Μαΐου, που είναι προγραμματισμένες οι ευρωεκλογές, αλλά μία εβδομάδα νωρίτερα, ώστε οι κάλπες της ευρωβουλής να συμπέσει με τον δεύτερο γύρο -εάν και όπου φυσικά χρειαστεί να γίνουν- στις περιφέρειες και τους δήμους οδηγεί στα άκρα τη σύγκρουση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες να φέρει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, αν και εκφραζόταν η εκτίμηση ότι αρκεί ένα προεδρικό διάταγμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να αμφισβητήσει όχι μόνο πολιτικά την κυβερνητική απόφαση, αλλά και δικαστικά, αφού εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί ωμή παραβίαση του νόμου η μη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών -εννοείται ο πρώτος γύρος, αφού ο δεύτερος είναι συμπληρωματικός και ίσως να μην υπάρξει καν σε πολλές από τις περιοχές της χώρας -την ίδια Κυριακή με τις ευρωεκλογές.
Κατηγορεί δε την κυβέρνηση ότι υποτάσσει μία θεσμική λειτουργία σε κομματικές σκοπιμότητες, αφού επιδίωξή της είναι να μετριάσει την ήττα της στις ευρωεκλογές.
Σημειωτέον ότι την πρόταση της κυβέρνησης για διενέργεια του α’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών μία εβδομάδα νωρίτερα (18 Μαΐου) από τις ευρωεκλογές (25 Μαΐου) κι όχι ταυτόχρονα, όπως ορίζει ο «Καλλικράτης»,
έχουν αποδοκιμάσει επίσης η ΔΗΜΑΡ, οι δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, αλλά και ο αρχιτέκτονας του Καλλικράτη, πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
πηγή: http://www.defencenet.gr/