Στηρίζει και πάλι ο ΓΑΠ το σχέδιο Ανάν2…

14/02/2014 0

ΓΑΠΣτήριξη, ανάλογη αυτής που παρείχε κατά το παρελθόν στο σχέδιο Ανάν, παρέχει ο Γιώργος Παπανδρέου στη νέα προσπάθεια που καταβάλλεται στην Κύπρο, σε διπλωματικό επίπεδο, για την επίλυση του χρονίζοντος Κυπριακού προβλήματος.

Μιλώντας από διαφορετικό «μετερίζι» αυτή τη φορά, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξή του στην προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού, που καταβάλλουν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.

Σε δήλωσή του, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει ότι η συμφωνία των δύο ανδρών αποτελεί μια ισχυρή βάση διαλόγου, που μπορεί να οδηγήσει σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του προβλήματος το συντομότερο δυνατό.
Επισημαίνει, δε, ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις εκείνες, ώστε να τεθεί ένα τέλος στο απαράδεκτο διχοτομικό «status quo».
Ο κ. Παπανδρέου σημειώνει ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής και ο ίδιος προσωπικά στηρίζει όλες τις προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας ενωμένης ευρωπαϊκής Κύπρου.
«Ένα διζωνικό – δικοινοτικό κράτος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Η επιτυχία θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματική αξιοποίηση του μεγάλου διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση του Κυπριακού και την οικοδόμηση της αναγκαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων» υπογραμμίζει ο πρώην πρωθυπουργός.
Επιπλέον, σχολιάζει ότι η  Σοσιαλιστική Διεθνής στηρίζει κάθε πρωτοβουλία για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία θα λειτουργήσουν ενισχυτικά προς τη διαπραγματευτική διαδικασία και τονίζει ότι, στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση για την ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου είναι μια ευκαιρία.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η λύση του Κυπριακού θα συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων για περιφερειακή συνεργασία, ιδιαίτερα στο τρίγωνο Ελλάδα – Κύπρος – Τουρκία, το οποίο μπορεί να γίνει τρίγωνο ειρήνης και ανάπτυξης, συνεχίζει ο κ. Παπανδρέου.

Και καταλήγει: «Ο φυσικός πλούτος στην Ανατολική Μεσόγειο προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία, η οποία δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χαθεί. Εν τέλει, η λύση του Κυπριακού δεν θα αφήσει νικητές και ηττημένους. Θα αφήσει μόνο νικητές».

πηγή: http://www.protothema.gr/