Συναγερμός: Εκτακτο σχέδιο είσπραξης των φορολογικών εσόδων – Σενάριο και για περαίωση στους ελεύθερους επαγγελματίες.

03/02/2015 0

ΠΕΡΑΙΩΣΗ«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών για την πορεία των φορολογικών εσόδων, τα οποία σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο βρίσκονται και τον Ιανουάριο πολύ κάτω από τον στόχο του προϋπολογισμού, λόγω του κλίματος χαλάρωσης που προκάλεσε η προεκλογική περίοδος και της άτυπης στάσης πληρωμών των φορολογούμενων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο ανάταξης των φορολογικών εσόδων με:

[1] Ενεργοποίηση όλων των φοροελεγκτικών και φοροεισπρακτικών υπηρεσιών.

[2] Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ΣΟΔΕ, στο οποίο θα περάσει ξανά η αρμοδιότητα του προληπτικού ελέγχου.

[3] Έμφαση στους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με εξονυχιστικό έλεγχο των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων τους.

[4] Έλεγχο μεγάλων επιχειρήσεων.

[5] Επίσπευση του ελέγχου σε φορολογούμενους με εμβάσματα στο εξωτερικό και offshore εταιρειών.

[6] Άνοιγμα όλων των φακέλων μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής για τις οποίες θα εφαρμοστούν οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου.

Επίσης, στο πλαίσιο των νέων παρεμβάσεων ενίσχυσης των φορο-εσόδων εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει μια νέα ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η ρύθμιση αυτή θα δίνει την ευκαιρία σε χιλιάδες μικρομεσαίους επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώσουν οικειοθελώς τα εισοδήματα που έχουν αποκρύψει από την εφορία τα τελευταία χρόνια, καταβάλλοντας μόνο τους φόρους που αναλογούν, γλιτώνοντας έτσι από τον φορολογικό έλεγχο και τα πρόστιμα.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια νέα ρύθμιση περαίωσης των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων, η οποία όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά έσοδα στα δημόσια ταμεία. Στις προτάσεις που εξετάζονται για την τόνωση των φορολογικών εσόδων περιλαμβάνεται και το κλείσιμο των εκκρεμών χιλιάδων υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου (μεταβιβάσεων ακινήτων, κληρονομιών, γονικών παροχών κ.λπ.) αλλά και διορθωτικές παρεμβάσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου για να αντιμετωπίσουν την κατάρρευση των φορολογικών εσόδων έχουν ξεκινήσει συσκέψεις με τους επικεφαλής των ελεγκτικών υπηρεσιών στους οποίους δίνονται οδηγίες και κατευθύνσεις για το ελεγκτικό «σαφάρι» και την επίτευξη των στόχων.

Την προηγούμενη εβδομάδα η κ. Βαλαβάνη ενημερώθηκε από τους διευθυντές του ΣΔΟΕ για τις δράσεις και τα αποτελέσματα από τους ελέγχους στις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, ενώ χθες η κ. Σαββαΐδου είχε σύσκεψη με τους προϊσταμένους του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, αλλά και της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης, κατά την οποία καθορίστηκαν οι στόχοι για το 2015.

Στο ΣΔΟΕ ξανά οι προληπτικοί έλεγχοι
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη αλλαγή που είναι προ των πυλών αφορά στην επιστροφή στο ΣΔΟΕ της αρμοδιότητας των προληπτικών ελέγχων, οι οποίοι έχουν ατονήσει με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικά έσοδα από τον ΦΠΑ. Η επιστροφή των προληπτικών ελέγχων στο ΣΔΟΕ σημαίνει ότι οι υπάλληλοι του Σώματος θα ξαναβγούν στον δρόμο για να «κυνηγήσουν» όσους δεν κόβουν αποδείξεις, δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ, διακινούν πλαστά και εικονικά τιμολόγια.

Η ανασύνταξη των ελεγκτικών μονάδων κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς και τον Ιανουάριο οι εισπράξεις κινήθηκαν πολύ κάτω από τον στόχο των 4,5 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Εκτός από την υστέρηση που καταγράφεται στις εισπράξεις από τους φόρους των καυσίμων (τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ) λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου και κατά συνέπεια της μείωσης των λιανικών τιμών εξακολουθεί να παρατηρείται υστέρηση στις εισπράξεις από τους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών, με αποτέλεσμα τον πρώτο μήνα του 2015 να υπάρχει υστέρηση εσόδων που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Αντίκτυπο στα έσοδα του Ιανουαρίου είχε και η παράταση που δόθηκε για την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και καταβολής του φόρου.

Η προθεσμία έληγε κανονικά στις 30 Ιανουαρίου, αλλά παρατάθηκε μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να καταβληθούν και οι δύο δόσεις του ΦΠΑ.

πηγή: http://www.imerisia.gr/