Τα 22 προεκλογικά “θα” του Αλέξη Τσίπρα που έμειναν στα χαρτιά.

17/03/2015 0

ΓΑΠΠοιες προεκλογικές δεσμεύσεις ξέχασε ο πρωθυπουργός μετά από 50 ημέρες.

Αν και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά δεσμευόταν για κατάργηση του Μνημονίου «σε μία νύχτα και με έναν νόμο», προβάλλοντας ταυτόχρονα την απειλή των μονομερών ενεργειών στην περίπτωση της διαγραφής του χρέους, εν τούτοις δεν έπραξε τίποτα τέτοιο την επομένη της 25ης Ιανουαρίου. Και η μόνη σοβαρή αντίδραση που εισέπραξε ήταν από τον ευρωβουλευτή του κόμματος Μανώλη Γλέζο, που ζήτησε «συγγνώμη από τον ελληνικό λαό» επειδή συνέβαλε στην παραπλάνησή του.

Ενδεχομένως και η μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού να μην περίμενε πως θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, την ώρα που ακόμα και ο ίδιος ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας, Γιάνης Βαρουφάκης, είχε χαρακτηρίσει «προεκλογική υπερβολή» τη συγκεκριμένη υπόσχεση.

Ωστόσο, έχουν παρέλθει σχεδόν δύο μήνες και, πέραν των προαναφερθεισών προεκλογικών διακηρύξεων, η κυβέρνηση δεν έχει ψηφίσει ούτε ένα νομοσχέδιο από τα υπόλοιπα που είχε δεσμευτεί να «περάσει» σύντομα στη Βουλή και τα οποία είχαν ανακοινωθεί τόσο στο πλαίσιο της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων όσο και στις δύο συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Η κυρίαρχη εκδοχή για τη μη προώθηση των βασικών προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης είναι οι πιέσεις που δέχτηκε από τους εκπροσώπους των δανειστών. Ασφαλώς είχε ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, αλλά μπορεί να δικαιολογηθεί από τη χρηματοδοτική ασφυξία που αντιμετώπισε προκειμένου να μην υλοποιήσει τα μέτρα που είχε εξαγγείλει ακόμη και την επομένη της νίκης του στις εθνικές εκλογές. Βεβαίως, η Κουμουνδούρου προεκλογικά διαβεβαίωνε ότι δεν ζητούσε απολύτως καμία περίοδο χάριτος, καθώς σκόπευε να εφαρμόσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ανεξάρτητα από τις διαπραγματεύσεις για το χρέος.

Ετσι, λοιπόν, στην εκπνοή του πρώτου διμήνου της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν νομοθετηθεί και τεθεί σε εφαρμογή οι ακόλουθες δεσμεύσεις:

 1. Το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης βρίσκεται σε «δημιουργική διαβούλευση εντός και εκτός Βουλής», ώστε να επιδέχεται τροποποιήσεων προς την κατεύθυνση της έκπτωσης σε επιμέρους αναφορές του. Υπάρχει σύγχυση γύρω από τη διασφάλιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και τον αριθμό των δικαιούχων για την παροχή δωρεάν ρεύματος, σίτισης και κατοικίας.
 2. Η ρύθμιση για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την Εφορία βρίσκεται στον «αέρα» των διαπραγματεύσεων με τους «θεσμούς».
 3. Η δέσμευση για επιστροφή του δώρου Χριστουγέννων σε 1,2 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους του Δημοσίου έχει επίσης «σκαλώσει» στο «γκρουπ» των Βρυξελλών.
 4. Η νομοθετική ρύθμιση για την επ’ αόριστον αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας δεν έχει εφαρμοστεί.
 5. Η δέσμευση για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ που συνοδευόταν από την προεκλογική προτροπή «μην πληρώνετε το χαράτσι» υποκαταστάθηκε από τις εκκλήσεις των αρμοδίων υπουργών για καταβολή του.
 6. Καμία ενέργεια δεν έχει δρομολογηθεί μέχρι σήμερα για τη θεσμοθέτηση του αφορολογήτου στα 12.000 ευρώ.
 7. Η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, που υποτίθεται ότι θα ερχόταν στη Βουλή το πρώτο κιόλας δεκαπενθήμερο, μπήκε στον «καταψύκτη».
 8. Εξαιρετικά ασαφείς είναι και οι προεκλογικές δεσμεύσεις για την πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία και τη μείωση της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη.
 9. Καμία πρόοδος δεν υπήρξε για την παραχώρηση κάρτας μετακίνησης με μειωμένη έως συμβολική συμμετοχή για μακροχρόνια ανέργους και όσους διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας.
 10. Η προεκλογική δέσμευση για άμεση κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης έχει επίσης μείνει στα χαρτιά. «Οι άνθρωποι θα ανάψουν ξανά το καλοριφέρ τους» έλεγε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
 11. Η εκ νέου πρόσληψη των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, τον αγώνα των οποίων είχε μετατρέψει σε σύμβολο αντίστασης η Κουμουνδούρου, δεν έχει γίνει ακόμη πράξη.
 12. Επίσης, μέχρι σήμερα δεν έχουν επανέλθει στις θέσεις τους οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, ούτε οι σχολικοί φύλακες και οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων.
 13. Η θεσμοθέτηση της ρύθμισης για κατάργηση της ασυλίας των μελών του ΤΑΙΠΕΔ και της Τραπέζης της Ελλάδος επίσης δεν έχει προχωρήσει. Αντιθέτως, δεν υπήρξε καν αντικατάσταση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του προαναφερθέντος Ταμείου.
 14. Στη δεύτερη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου προ δέκα ημερών ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι την «επόμενη εβδομάδα», δηλαδή την προηγούμενη, θα συγκροτούνταν εξεταστική επιτροπή για τα Μνημόνια, κάτι που δεν συνέβη.
 15. Ακόμη και η δέσμευση για άμεση κατάργηση της αντισυνταγματικής αυτόφωρης διαδικασίας για οφειλές προς το Δημόσιο μόλις προχθές τέθηκε σε διαβούλευση.
 16. Σειρά ιδιωτικοποιήσεων και δημόσιων συμβάσεων, που υποτίθεται ότι θα ανέστελλε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των εκλογών, προχωρά κανονικά.
 17. Δεν καταργήθηκε ο νόμος που ισχύει από τις αρχές του χρόνου και προβλέπει τη μείωση των επικουρικών συντάξεων.
 18. Δεν βρήκε ανταπόκριση η δέσμευση του πρωθυπουργού για κατάργηση των προνομίων των βουλευτών.
 19. Καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε στην προώθηση της πώλησης ενός από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη.
 20. Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός σχετικά με τη δέσμευση του πρωθυπουργού στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο για μείωση της φρουράς σε υπουργούς και βουλευτές.
 21. Σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο «ναυάγησε» η περίφημη συμμαχία του νότου.
 22. Σε επίπεδο τραπεζών δεν έχουν ευοδωθεί οι αλλαγές που επεδίωκε η κυβέρνηση, κυρίως στην Τράπεζα της Ελλάδος και την Εθνική.

πηγή: http://www.parapolitika.gr/