Τσίπρας: Κανονικά θα πληρωθούν οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ που απομένουν.

17/01/2015 0

ΓΑΠΓια την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάστασή του με έναν νέο δίκαιο φόρο, δεσμεύθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε μία εφ’ όλης της ύλης τηλεοπτική του συνέντευξη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι ο ελληνικός λαός θα επιλέξει και με κριτήριο την σταθερότητα και για τον λόγο αυτό εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτοδύναμος. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το κενό που θα προκύψει στα έσοδα θα καλυφθεί από ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, ενώ θα προστατευθούν οι ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας.

Επιπλέον, ανέφερε ότι οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ πρέπει να πληρωθούν καθώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί ότι δεν υπάρξει ΕΝΦΙΑ το 2015 και ότι δεν μπορεί να υπάρξει νόμος με αναδρομική ισχύ. Όλες οι σχετικές εξαγγελίες θα γίνουν γνωστές επίσημα και με λεπτομέρειες , όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εξαγγείλει τις προγραμματικές δηλώσεις του στη βουλή, είπε ο κ. Τσίπρας.

Σχετικά με το πού θα βρει χρήματα για να πραγματοποιήσει το πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος δήλωσε: “Ερχόμαστε για να πάρει ανάσα ο μεροκαματιάρης και ο φορολογούμενος. Τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα ελαφρυνθούν φορολογικά. Σίγουρα το μεταβατικό στάδιο θα είναι ένα δύσκολο στάδιο. Οι φοροφυγάδες, οι λαθρέμποροι, οι off shore, αυτοί που έχουν βίλες και κότερα αδήλωτα, αυτοί θα έχουν πρόβλημα με το ΣΥΡΙΖΑ. Όμως είναι εύκολο να τους βρούμε. Το περιουσιολόγιο θα είναι εργαλείο το εργαλείο μας για την πάταξη της φοροδιαφυγής”.

Σχετικά με το αν θα αυξηθεί ο φόρος των καταθέσεων, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: “Η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος. Οι καταθέσεις είναι εγγυημένες, οι τράπεζές μας πέρασαν από τα stress tets. Για ποιο λόγο όλη αυτή η κινδυνολογία θα βγουμε από αυτή την κρίση με το κεφάλι ψηλά, τελειώνουν οι λαβωματιές”.

Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα θεσπίσει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ.

Στην ερώτηση , αν θα πήγαινε με τον κ. Σαμαρά και τον Βενιζέλο στην διαπραγμάτευση για το χρέος, ο κ. Τσίπρας είπε ότι με βάση τις θέσεις τους θα ήταν από την άλλη πλευρά του τραπεζιού με την κ. Μέρκελ και ζήτησε από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να στηρίξουν την επιθετική στρατηγική διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στο κλίμα που δημιουργείται στην ΕΕ, έναντι των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη δήλωση της Ιρλανδίας που τάχθηκε υπέρ των θέσεων του κ. Τσίπρα για την πραγματοποίηση Διάσκεψης για το χρέος, αλλά και του Έλληνα Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου για την ανάγκη δημοσιονομικής χαλάρωσης.

Τέλος, ερωτηθείς για τις φήμες που φέρουν τον κ. Τσίπρα να προτείνει τον κ. Αβραμόπουλο για πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η συζήτηση αυτή είναι πρόωρη. Ωστόσο σημείωσε ότι το πρόσωπο του προέδρου πρέπει να τύχει αποδοχής και συναίνεσης και πρόσθεσε ότι “εμάς δεν μας αφορά πρωτίστως το πολιτικό στίγμα αλλά το να ανταποκριθεί στο κύρος του θεσμού και να έχει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση”.

πηγή: www.parapolitika.gr