Όροι-φωτιά του Draghi για τον ELA.

19/02/2015 0

ΝτράγκιΗ ΕΚΤ και χθες ακολούθησε την ίδια «τακτική». Εδωσε και πάλι χρόνο – λιγότερο αυτή την φορά – στους πολιτικούς  να βρουν λύση, σφίγγοντας όμως ταυτόχρονα στην Αθήνα και πάλι την στρόφιγγα του ELA, παρά την μικρή αύξηση της χρηματοδότησης.

Πληροφορίες, που αναμένεται να διασταυρωθούν στην απογευματινή συνέντευξη Τύπου, αναφέρουν ότι η απόφαση της ΕΚΤ πέραν της επέκτασης κατά περίπου 3 δισ. ευρω της χρηματοδότησης μέσω ELA – όταν το ελληνικό αίτημα ήταν υπερδιπλάσιο – είχε και νέους περιοριστικούς όρους. Σύμφωνα με αυτούς η ανανέωση του πλαφόν χρηματοδότησης περιορίζεται πλέον σε μία εβδομάδα αντί του δεκαπενθημέρου, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν οι περιορισμοί για το είδος των εγγυήσεων που μπορεί να δέχεται η ΤτΕ από τις ελληνικές τράπεζες, για να παραχωρεί αυτή την ρευστότητα μέσω του ELA.

H EKT δεν θα διακινδύνευε σε καμία περίπτωση την σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος αποσύροντας την εμπιστοσύνη της χωρίς άλλες διαδικασίες από τις ελληνικές τράπεζες, τόνιζε χθες βράδυ αρμόδιο υπηρεσιακό στέλεχός της, όσο το (σ.σ. Ευρωπαϊκό) Συμβούλιο διαπραγματεύεται με την ελληνική κυβέρνηση για το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης.

Αυτό όμως δεν μπορεί να διαρκεί επ’ άπειρο. «Η ΕΚΤ είναι υποχρεωμένη να πάρει τις αποφάσεις της πριν από την 28η Φεβρουαρίου…».

Σε κάθε περίπτωση όμως το Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεχίζει, όπως και χθες, να διαμηνύει με τον τρόπο του στην Αθήνα ότι η χρηματοδότηση μέσω του ευρωσυστήματος, ακόμα και αν αυτό γίνεται με την εγγύηση της ΤτΕ δεν θα γίνεται επ’ άπειρον…

Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr πέραν των προαναφερθέντων υπήρξαν και άλλοι περιοριστικοί όροι που προστέθηκαν χθες στην παροχή ρευστότητας μέσω ELA και οι οποίοι δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί. Παρ’ όλα αυτά η επέκταση της χρηματοδότησης κατά 3 δισ. ευρω εκτιμάται ως επαρκής για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, με την προϋπόθεση ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη αναγκών χρηματοδότησης του ελληνικού δημοσίου…

Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Αυτό θα εξαρτηθεί κατά πως φαίνεται από τους διαλόγους μέσα στο Συμβούλιο στην χθεσινή συνάντηση από το πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup, που κατά τα φαινόμενα και μετά τις άοκνες προσπάθειες του κ. Γιουνκέρ μάλλον θα γίνει μέσα στα επόμενα 24ωρα. Δεν θα ήταν έκπληξη όμως αν πριν φτάσουμε στην συνάντηση αυτή μεσολαβήσουν και νέα επεισόδια έντονων αναταράξεων πάνω στις διατυπώσεις του κειμένου συμφωνίας για το τι ακριβώς θα ζητά το τελικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.