Αλλαγή γενιάς αλλά και νοοτροπίας στη Νέα Δημοκρατία.

23/09/2015 0

Νέα ΔημοκρατίαΈνας κύκλος εσωστρέφειας ξεκίνησε στη Νέα Δημοκρατία από την Κυριακή. Σε μια  στιγμή όμως που η χώρα διέρχεται την πιο έντονη οικονομική κρίση, με ένα φορολογικό τσουνάμι να έρχεται στους επόμενους μήνες. Ας αντιμετωπίσουμε κι εμείς την πραγματικότητα κι ας φροντίσουμε να προσαρμοστούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε αυτή. Πέρα από τις εσωκομματικές διαδικασίες οφείλει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να ασκήσει, όπως αρμόζει στη φιλελεύθερη παράταξη, τα καθήκοντα της ως Αξιωματική Αντιπολίτευση. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσει τον προσανατολισμό της αναφορικά με την τοποθέτηση της σε ιδεολογικό επίπεδο.

Η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της περασμένης Κυριακής βίωσε μία βαριά ήττα, στην οποία οι υπεύθυνοι είναι πολλοί. Αναμφίβολα δεν μπορείς σε 7 μήνες να αποδομήσεις ένα κόμμα που έφερε, έστω και ψευδεπίγραφα, την ελπίδα σε μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας. Ταυτόχρονα αυτό όμως πρέπει να μας προβληματίσει. Αυτήν τη φορά πρέπει να ανοίξουμε έναν ουσιαστικό διάλογο μέσα στα όργανα πέρα από τη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κρύψουμε για ακόμα μία φορά τα προβλήματά μας κάτω από το χαλί.

Κρίνεται επιβεβλημένη η αλλαγή γενιάς στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αν θέλουμε πραγματικά να αφουγκραστούμε την κοινωνία, όμως αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Το θέμα δεν είναι να αλλάξουμε κουρτίνες.  Χρειάζεται πρωτίστως να επαναδιατυπώσουμε το πολιτικό μας αφήγημα ξεκάθαρα στους πολίτες. Είμαστε ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα αναμφίβολα, αλλά δεν είμαστε κόμμα πασπαρτού. Ένα πραγματικό κόμμα εξουσίας οφείλει να τοποθετείται ξεκάθαρα τόσο σε γενικό ιδεολογικό επίπεδο, όσο και στα τρέχοντα καθημερινά.

Αλλαγή γενιάς γιατί αυτό επιτάσσει η εποχή μας, αλλά πως; Με την δέσμευση όλων των μνηστήρων ότι την επόμενη της ανάδειξης του νέου αρχηγού θα δουλέψουν όλοι για το καλό της παράταξης. Με την δέσμευση του νέου Προέδρου ότι θα γίνει ουσιαστική ανασυγκρότηση του κόμματος με κεντρικό άξονα αναφοράς τις Νομαρχιακές οι οποίες πρέπει να γίνουν και πάλι ζωντανά κύτταρα και όχι όργανα εξυπηρέτησης κομματικών συμφερόντων ή μόνιμοι κινητοποιούμενοι κλακαδόροι εκδηλώσεων.

Είναι πολλά αυτά που μπορεί να πει ο καθένας από εμάς. Ας κάνουμε όμως τη δική μας υπέρβαση, ας κάνει η γενιά μας τη δική μας πραγματική επανάσταση. Δεν μας αρμόζει να βολευτούμε σε ένα σύστημα αλλά μπορούμε και πρέπει να το διαμορφώσουμε εμείς.

Η ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να είναι ο μόνος οδηγός για την επόμενη μέρα.