Σκληρές αντιπαραθέσεις, ειρωνικές αναφορές, πρωτοφανείς επιθέσεις ιδίως προς το πρόσωπο του Παναγιώτη Λαφαζάνη χαρακτήρισαν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι υποψηφιότητες δεν τελικά μία εύκολη υπόθεση και απόδειξη η ψηφοφορία. η μεγάλη αφορμή ήταν η υποψηφιότητα του Οδυσσέα Βουδούρη, οι τόνοι ανέβηκαν ενώ δεν έλειψαν και σκληρές αναφορές ένθεν κακείθεν, παρά τις προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι. Η διαφωνία μάλιστα καταγράφηκε και στην ψηφοφορία που έγινε για το αν η έγκριση των υποψηφιοτήτων θα γινόταν πακέτο ή μεμονωμένα, όπου το αποτέλεσμα ήταν 97 υπέρ της πρότασης Τσίπρα και 63 υπέρ της πρότασης της Πλατφόρμας.
Στο τέλος της διαδικασίας και όταν ήταν φανερό ότι η μειοψηφία του κόμματος συνέχιζε να βάζει βέτο, κυρίως για την υποψηφιότητα του κ. Βουδούρη και ενστάσεις ή επιφυλάξεις για δύο ακόμη υποψήφιους, τον Θ. Καρυπίδη στη Δυτική Μακεδονία και τον Μπενέτο Σπύρου, δήμαρχο Λειψών, πήρε τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος προς τον κ. Λαφαζάνη λέγοντας πως «είναι θεμιτές οι πολιτικές διαφωνίες, αλλά θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα εάν από αύριο θα δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη και στις 13 περιφέρειες της χώρας».
«Να μη βάλουμε αυτογκόλ αν η απόφαση για τις περιφέρειες δεν έχει τη νομιμοποίηση της πλειοψηφίας… θέλω αυτή τη στιγμή εδώ να αποφασίσει ο Π. Λαφαζάνης αν θα δώσουμε τη μάχη για τους δήμους και τις περιφέρειες μαζί ναι ή όχι. Αν η απόφαση είναι ναι, να καταγραφεί η αποχή μόνο και να τελειώνουμε» είπε ο κ. Τσίπρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λαφαζάνης δεν πήρε τον λόγο, αλλά από τη θέση του είπε πως είναι «αυτονόητο». Λίγο νωρίτερα ο κ. Λαφαζάνης, στην ομιλία του, μίλησε για «αλληλουχία κρυφών μηνυμάτων» αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι μέσα από την υποψηφιότητα του κ. Βουδούρη το κόμμα «κλίνει προς τα δεξιά».
Κριτική και για το χρέος
Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι «επιβραβεύουμε όσους ψήφισαν τα μνημόνια», χαρακτηρίζοντας την τακτική αυτή «τεράστιο λάθος». Ωστόσο κ. Λαφαζάνης έκανε ακόμη ένα βήμα καθώς άσκησε κριτική σε θέσεις όπως το χρέος.
Χαρακτήρισε αυθαίρετη τη θέση ότι το επαχθές χρέος είναι στο 5%, επεσήμανε πως είναι λάθος να ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, σημαίνει λιτότητα είπε, ενώ για το «σχέδιο Μάρσαλ» που προτείνει η ηγεσία του κόμματος σημείωσε ότι όταν εφαρμόστηκε ήταν σχέδιο «ανάσχεσης του κομμουνιστικού κινδύνου».
Ο Στ. Λεουτσάκος της «Αριστερής Πλατφόρμας» με αφορμή τον κ. Βουδούρη είπε ότι «βλέπουμε πρόσωπα να κάνουν περατζάδα και σήμερα να θέλουν τα ταξιδέψουν πρώτη θέση στο καράβι, βλέποντας το ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ».
Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά την ομιλία του κ. Λαφαζάνη, πήρε τον λόγο ο Ν. Βούτσης ο οποίος κάλεσε «να σταματήσουν τα φαινόμενα δυσανεξίας ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε όρους πλειοψηφίας και νίκης». Μάλιστα δεν έκρυψε ότι η πρόταση για τον κ. Βουδούρη εντάσσεται στο πλαίσιο του ανοίγματος του κόμματος και προς άλλους χώρους.
Στελέχη της πλειοψηφίας με τις παρεμβάσεις τους τόνισαν πως «αν είχαμε ακολουθήσει τις θέσεις του κ. Λαφαζάνη για τις συμμαχίες, δεν θα ήταν μαζί μας ούτε ο Α. Μητρόπουλος, ούτε ο Π. Κουρουμπλής, ούτε η Σ. Σακοράφα και άλλοι». Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των ομιλιών υπήρξαν στιγμές έντασης με στελέχη του κόμματος να λένε ότι «δεν μπορεί να βγάζουμε κάθε φορά το αριστερόμετρο», ή ότι «όποιος έρχεται προς εμάς θα πρέπει να ψάχνουμε τον φάκελό του και το γενεαλογικό δέντρο του».
Η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στην ομιλία της ήταν ενωτική λέγοντας ωστόσο ότι «δεν χωρούν προσωπικές στρατηγικές ή προσωπικοί υπολογισμοί» και πως «όλοι με ανιδιοτέλεια πρέπει να δώσουν τη μάχη για τις 13 περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους της χώρας».
Οι υποψήφιοι για τις 13 περιφέρειες
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και ύστερα από σκληρή αντιπαράθεση, από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας για τους υποψήφιους και τις υποψήφιες στις περιφέρειες της χώρας και τον Δήμο Αθηναίων.
Τα μέλη της ΚΕ κλήθηκαν κατ΄ αρχάς να ψηφίσουν εάν θα ψηφίσουν και τις 13 συν μία υποψηφιότητες ή χωριστά (και τον υποψήφιο Γαβριήλ Σακελλαρίδη για τον Δήμο Αθηναίων).
Με ψήφους 97 έναντι 63 εγκρίθηκε να διεξαχθεί η ψηφοφορία στο σύνολο της πρότασης της Πολιτικής Γραμματείας. Στη δεύτερη ψηφοφορία απείχαν τα μέλη της «Αριστερής Πλατφόρμας» και στελέχη που ανήκουν στην τάση «Ανάσα».
Σημειώνεται ότι από τις 13 υποψηφιότητες για τις περιφέρειες της χώρας, μη κομματικά μέλη είναι η Α. Κυρίτση (Βόρειο Αιγαίο), ο Μπενέτος Σπύρου (Νότιο Αιγαίο), ο Θ. Καρυπίδης (Δυτική Μακεδονία) και ο Ο. Βουδούρης (Πελοπόννησο).
Στις υπόλοιπες υποψηφιότητες, την πλευρά της λεγόμενης μειοψηφίας εκπροσωπούν ο Μ. Κριτσωτάκης (Κρήτη), η Δ. Χαραλαμπίδου (Κεντρική Μακεδονία) και ο Θ. Γαλιατσάτος (Ιόνια Νησιά).
Οι υποψηφιότητες στις περιφέρειες της χώρας:
- Αττική η βουλευτής Ρένα Δούρου.
- Κεντρική Μακεδονία η βουλευτής Δέσποινα Χαραλαμπίδου.
- Δυτική Μακεδονία ο δημοσιογράφος Θόδωρος Καρυπίδης.
- Ανατ. Μακεδονία ο συντονιστής της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, Κώστας Μορφίδης.
- Ιόνιο ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος, υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ το 2010 και περιφερειακός σύμβουλος Κεφαλονιάς.
- Πελοπόννησο ο βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης.
- Νότιο Αιγαίο ο Μπενέτος Σπύρου, νυν δήμαρχος Λειψών.
- Βόρειο Αιγαίο η απολυμένη δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αγλαΐα Κυρίτση.
- Κεντρική Ελλάδα ο βουλευτής Βαγγέλης Αποστόλου.
- Δυτική Ελλάδα ο βουλευτής Βασίλης Χατζηλάμπρου.
- Θεσσαλία η βουλευτής Ηρώ Διώτη.
- Κρήτη ο βουλευτής Μιχάλης Κριτσωτάκης.
- Ηπειρο η βουλευτής Ολγα Γεροβασίλη.
πηγή: www.imerisia.gr