Για τις 24 Μαίου μετατίθεται η συμφωνία στο Eurogroup.

09/05/2016 0

EUROGROUPΗ σημερινή έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες (που ξεκίνησε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα) μπορεί να μην κρίνεται ως καθοριστική στον βαθμό που δεν αναμένεται να οδηγήσει σε οριστικές αποφάσεις, ωστόσο είναι σημαντική γιατί από τη συζήτηση θα διαφανεί και το χρονοδιάγραμμα, δηλαδή το κατά πόσο όλες οι πλευρές θα είναι έτοιμες να κλείσουν την αξιολόγηση στην επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup στις 24 Μαΐου.

Αυτό αναφέρει η Deutsche Welle δίνοντας το στίγμα της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης. Η τελική απόφαση για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης αλλά και την ελάφρυνση του χρέους δεν είναι πιθανή σήμερα, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup προσερχόμενος στη συνεδρίαση διαψεύδοντας τις όποιες ελπίδες. 

«Σίγουρα πρόκειται να το συζητήσουμε. Θα το θέσουμε επί τάπητος, όταν, αν και υπό ποιες συνθήκες αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Αν απαραίτητο. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη συζήτηση. Δεν αναμένω οριστικά συμπεράσματα σχετικά με αυτό ακόμα», είπε χαρακτηριστικά ο Ντάισελμπλουμ.

Οπως τονίζει η DW, μέχρι στιγμής φαίνεται ότι υπάρχει μια κατ΄ αρχήν συμφωνία σε σχέση με το πακέτο των μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ για την τριετία 2016-2018, το οποίο θα προέλθει κυρίως από τις επιμέρους ρυθμίσεις που επιτεύχθηκαν στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό.

Αντίθετα, παραμένει ανοικτό προς συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση το θέμα του εφεδρικού πακέτου ύψους 3,6 δισ. ευρώ, που ζητάει το ΔΝΤ, θεωρώντας ότι είναι απαραίτητο για την επίτευξη του στόχου ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετέπειτα. Το ΔΝΤ ζητάει να εξειδικευθούν τώρα τα εφεδρικά μέτρα, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ελληνική κυβέρνηση και άλλες χώρες θεωρούν ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι αναγκαία. Προτείνουν στο ΔΝΤ να συμφωνηθεί τώρα μόνο ο μηχανισμός για την αυτόματη ενεργοποίηση μέτρων όταν κρίνεται απαραίτητο.

Σύμφωνα με την DW, σε σχέση με το χρέος, σήμερα δεν αναμένονται αποφάσεις, είναι όμως πολύ σημαντική η συζήτηση γιατί ίσως προκύψει το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας. Το ΔΝΤ ζητάει δραστικές αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, κάτι που δεν είναι βέβαιο ότι θα αποδεχθούν όλες οι χώρες της ευρωζώνης. Στη σημερινή συζήτηση θα τεθούν διάφορα σενάρια σε σχέση με το μέγεθος της παρέμβασης στο χρέος, ενώ τα μέσα είναι γνωστά και έχουν κατά καιρούς διαρρεύσει στον Τύπο. Πρόκειται για επιμηκύνσεις των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής, καθώς και σε διάφορες κινήσεις που θα διασφαλίζουν σχετικά χαμηλά επιτόκια.

Στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί για να προετοιμάσει την απογευματινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, επιτεύχθηκε περαιτέρω πρόοδος στα ανοικτά ζητήματα, αλλά, όπως διευκρίνισε αξιωματούχος της ευρωζώνης, βρισκόμαστε πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ξεκινήσουν σήμερα τις συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ώστε να καταστούν διαχειρίσιμα τα κόστη εξυπηρέτησης, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον Bloomberg,η Γενική Διευθύντρια Christine Lagarde δήλωσε ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να στηρίξει ένα σχέδιο σαν αυτό που απαιτούν οι υπουργοί της Ευρώπης – ένα σχέδιο που απαιτεί υποσχέσεις που η Ελλάδα δεν μπορεί ή δεν θα τηρήσει και καθυστερεί, για ακόμη μία φορά, τη συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους. Η έμμεση απειλή του ΔΝΤ να αποσύρει τη στήριξή του και να φύγει από τις διαπραγματεύσεις είναι δικαιολογημένη.

πηγή: http://www.imerisia.gr/