Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες θα αναγκαστούν να εφαρμόσουν άμεσα στις συναλλαγές με κάρτες
Αλλάζουν όλα με την υποχρεωτική χρήση του POS το α’ εξάμηνο για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες Στο πρώτο εξάμηνο θα είναι υποχρεωτικά τα μηχανήματα POS για ορισμένες ομάδες επιχειρηματιών υψηλού κινδύνου, όπως πχ. καταστήματα εστίασης, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, κάποια ελεύθερα επαγγέλματα, κ.λπ. Μετά μέχρι τέλος του έτους θα προστεθεί μια άλλη ομάδα και η επόμενη ομάδα θα προστεθεί μέχρι τέλους του 2018
Θα υπάρχουν και επαγγελματίες οι οποίοι θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση λόγω αναντιστοιχίας κέρδους με προμήθεια τράπεζας. όπως πχ. τα περίπτερα, μικρά καταστήματα τροφίμων, ψιλικατζίδικα, μικρά μπακάλικα κ.λπ.
Εκτός από τα παραπάνω επαγγέλματα, σχεδόν βέβαιη είναι η επιβολή της εγκατάστασης και χρήσης POS σε χώρους εστίασης και σε συγκεκριμένες περιοχές όπου καταγράφονται πολλά φαινόμενα φοροδιαφυγής.
Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει συνδέσει το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Ειδικότερα, οι παραπάνω κατηγορίες φορολογουμένων καλούνται να εμφανίσουν ένα συγκεκριμένο ποσόν ηλεκτρονικών συναλλαγών (από 10% έως 20% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος) κι εάν δεν το πράξουν, θα χρεωθούν με επιπλέον φόρο. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες φορολογουμένων θα υπάρχει κίνητρο με τη μορφή της συμμετοχής σε κληρώσεις χρηματικών ποσών.
Αυτήν την περίοδο στο ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με το capital.gr, ετοιμάζονται πολλές εφαρμοστικές αποφάσεις για το πλαστικό χρήμα που σχετίζονται με:
– τις προθεσμίες ανά Κωδικό Δραστηριότητας για την υποχρεωτική εγκατάσταση POS, τις διαδικασίες δήλωσης των επαγγελματικών λογαριασμών, τις κυρώσεις, τις αρμόδιες Αρχές, τα μέσα προσφυγής και δικαστικής προστασίας
– τα ζητήματα ελέγχου και τον τρόπο επιβολής προστίμων για όσους επιτηδευματίες δεν ενημερώνουν επαρκώς τους καταναλωτές ότι αποδέχονται κάρτες
– το περιεχόμενο των στοιχείων που πρέπει να γνωστοποιούν στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών, τη διαδικασία και την περιοδικότητα αποστολής αυτών των στοιχείων, καθώς και τις κυρώσεις – τις εξαιρούμενες δαπάνες για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου (π.χ. θα είναι ή δεν θα είναι οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ)
– τα θέματα αναφορικά με το πρόγραμμα κληρώσεων (λοταρίες), όπως ενδεικτικά η διάρκεια του προγράμματος, η διαδικασία και η συχνότητα των κληρώσεων, τα κριτήρια και η διαδικασία συμμετοχής, τα μέσα καταχώρισης των συναλλαγών που συμμετέχουν στις κληρώσεις, ο καθορισμός των χρηματικών βραβείων.
πηγή: http://fimotro.gr