Δεν έχει τέλος ο Γολγοθάς για τη δήλωση των ακινήτων στην εφορία.

19/09/2013 0

TAXISΑπίστευτη ταλαιπωρία υφίστανται χιλιάδες λογιστές που προσπαθούν αυτές τις ημέρες απεγνωσμένα να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις Ε9.
Τα προβλήματα πρόσβασης αλλά και υποβολής του Ε9 συνεχίστηκαν και την Τετάρτη παρά την έκκληση του υπουργείου Οικονομικών προς τους φορολογούμενους και τους λογιστές να μην υποβάλουν το Ε9 για τα αγροτεμάχια μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου για να μην υπερφορτώνεται το σύστημα. Σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς ακόμα και μετά τα μεσάνυχτα ή τις πρώτες πρωινές ώρες που θεωρητικά μειώνεται ο φόρτος εργασίας, η εφαρμογή υπολειτουργούσε.

Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι λογιστές που επιχειρούν να διορθώσουν τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας είναι ότι το σύστημα δεν τους επιτρέπει να εισέλθουν στην εφαρμογή του Ε9. Οι φοροτεχνικοί παραπονούνται ότι είναι υποχρεωμένοι να «μπαίνουν» πολλές φορές στην ηλεκτρονική εφαρμογή για να διορθώσουν το ίδιο ακίνητο αφού το σύστημα τους «πετάει» έξω κατά την διάρκεια της διόρθωσης, χωρίς μάλιστα να αποθηκεύει τα στοιχεία που έχουν διορθωθεί μέχρι τότε. 

Σύμφωνα με τους λογιστές ο χρόνος που απομένει για την υποβολή του Ε9 με τις μεταβολές στα στοιχεία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου οικοπέδων είναι ελάχιστος και δεδομένων και των λοιπών υποχρεώσεων των επαγγελματιών (Φ.Π.Α., Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών κ.λπ.), η παράταση έως την 20η Σεπτεμβρίου δεν επαρκεί.

Για το λόγο αυτό, ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να λάβει υπόψη της τα τεράστια προβλήματα που παρουσιάζει η εφαρμογή του Ε9 και να:

– ανακοινώσει νέα παράταση της προθεσμία υποβολής του Ε9 ή

– να δώσει την δυνατότητα οι όποιες μεταβολές του Ε9 για το οικονομικό έτος 2013, να γίνονται χωρίς πρόστιμο ταυτόχρονα με την διόρθωση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011, 2012, 2013 μέχρι και 4 μήνες από την έκδοση του εκκαθαριστικού Φ.Α.Π. όπως προβλέπει η ΠΟΛ.1225/24.12.2012 μετά την τροποποίηση με την ΠΟΛ.1188/30.7.2013.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει ότι:

– Μεταβολές ακινήτων έτους 2013, που υποχρεούται το φυσικό πρόσωπο να αναγράψει στον Πίνακα 1 (Στοιχεία οικοπέδων εντός σχεδίου ή οικισμού και κτισμάτων εντός και εκτός σχεδίου) της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9), πραγματοποιούνται μέχρι 20 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 23:59:59. Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις και εάν το φυσικό πρόσωπο είναι κύριος αγροτεμαχίων, προκειμένου να υποβάλει τη δήλωση στοιχείων ακινήτων πρέπει να συμπληρώσει ορισμένες πρόσθετες πληροφορίες στα ακίνητα που αναγράφονται στον Πίνακα 2 (στοιχεία αγροτεμαχίων), που ίσως ζητηθούν κατά τη διαδικασία οριστικής ηλεκτρονικής υποβολής της. Εάν μετά την οριστική υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2013, ο φορολογούμενος διαπιστώσει κάποιο λάθος στα περιγραφικά στοιχεία του αγροτεμαχίου (π.χ. λανθασμένη αναγραφή της επιφάνειας), μπορεί να υποβάλει τροποποιητική δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2013 αποκλειστικά για τον Πίνακα 2 της δήλωσης μέχρι την 14η Οκτωβρίου 2013 και ώρα 23:59:59 και να αναγράψει τα σωστά περιγραφικά στοιχεία του αγροτεμαχίου.

– Επικαιροποιήσεις ακινήτων έτους 2013 που υποχρεούται το φυσικό πρόσωπο να πραγματοποιήσει στον Πίνακα 2 (στοιχεία αγροτεμαχίων) της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9), πραγματοποιούνται μέχρι 14 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 23:59:59. Τροποποιήσεις στα στοιχεία των αγροτεμαχίων που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα, πραγματοποιούνται με την υποβολή νέας δήλωσης στοιχείων ακινήτων.