Αποκλειστικές πληροφορίες: Ποια κορυφαία στελέχη ζήτησαν αλλαγή πρωθυπουργού και κυβέρνησης για να αποφευχθεί η μετωπική σύγκρουση με τη χρεοκοπία, τους εταίρους και την αντιπολίτευση -Το οργιώδες παρασκήνιο στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Οι συγκρουόμενες ομάδες και τα σχέδιά τους για την επόμενη μέρα και το μέλλον του Αλέξη Τσίπρα.
Στην Αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα, όταν οι εχθροί έφθαναν ante portas, οι ευγενείς (στις Αυλές) και οι προσωπικές φρουρές των ηγεμόνων, είτε τους φυγάδευαν από τούνελ και μυστικές εξόδους, είτε διαπραγματεύονταν την παράδοσή τους. Οι εικόνες με τις ουρές των συνταξιούχων στις τράπεζες και των νεότερων στα ΑΤΜ δημιούργησαν μια αίσθηση περικύκλωσης στους επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ. Ο φόβος της ανατροπής της κυβέρνησης κυριάρχησε σε πολλούς. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το είπε και ανοιχτά: «κάναμε το δημοψήφισμα γιατί η συμφωνία δε θα περνούσε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή». Δηλαδή, για να μην πέσει η κυβέρνηση. Τα πράγματα, όμως, δεν πήγαν όπως τα είχαν υπολογίσει όσοι ήταν υπέρ της συγκεκριμένης κίνησης. Ο κίνδυνος εγκλωβισμού του ΣΥΡΙΖΑ και εξαέρωσης της πολιτικής του υπεροχής ενεργοποίησε τα πολιτικά αντανακλαστικά των κορυφαίων του στελεχών, τα οποία αναζήτησαν τρόπους διεξόδου.
Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του parapolitika.gr, την περασμένη Τετάρτη μια ευρεία ομάδα υπουργών και κορυφαίων στελεχών, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμφωνία, να αποφευχθεί η αποσταθεροποίηση της χώρας και να μην καεί ο Αλέξης Τσίπρας, ανέλαβε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό να αποσύρει το δημοψήφισμα και να ανοίξει το δρόμο για κυβέρνηση ευρύτερης στήριξης, χωρίς να συμμετέχει ο ίδιος, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με βάση τη βελτιωμένη πρόταση από τους θεσμούς. «Αυτόπτες μάρτυρες» από τις διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι υπέρ αυτών των κινήσεων αποκλιμάκωσης της κρίσης και ταυτόχρονης προστασίας του πρωθυπουργού ήταν οι κύριοι Σταθάκης, Βίτσας, Τσακαλώτος, Παπαδημούλης, Κούλογλου, Χρυσόγονος, Πανούσης κα.
Κομβικός ήταν και ο ρόλος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη ο οποίος συντάθηκε με τη συγκεκριμένη πρόταση αρχικά, ωστόσο υπό τη μορφή αιτήματος και όχι πίεσης.Στο Μέγαρο Μαξίμου σημειώθηκαν σκηνές έντασης με τα στελέχη να αλληλοκατηγορούνται, καθώς το συγκεκριμένο «Κίνημα» δεν ήταν σε γνώση των κ.κ. Παπά και Φλαμπουράρη οι οποίοι ύψωσαν «ασπίδες» προστασίας στον πρωθυπουργό. Να σημειωθεί ότι ο κ. Γιάννης Δραγασάκης, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, αποκάλυψε εμμέσως πλην σαφώς ένα τμήμα του οργιώδους παρασκηνίου: «είτε βγει ναι, είτε όχι, ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι το σύμβολο της αντίστασης του λαού», ενώ εντύπωση προκάλεσε και η διαφοροποίησή του από την σκληρή γραμμή για το δημοψήφισμα, καθώς άνοιγε παράθυρο για απόσυρσή του, τονίζοντας ότι επρόκειτο για πολιτική απόφαση . Πολλοί είδαν σε αυτή του τη δήλωση μια προτροπή στον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει τη σκληρή γραμμή.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα parapolitika.gr o Αλέξης Τσίπρας, αρνήθηκε κατηγορηματικά. Μάλιστα, από το «δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού» μετακινήθηκε στην πιο σκληρή θέση «θα εγγυηθώ ο ίδιος και το ΝΑΙ και το ΟΧΙ». Το συγκεκριμένο «κίνημα» φαίνεται ότι έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο εσωστερικό της κυβέρνησης καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τις τελευταίες ώρες το Μέγαρο Μαξίμου εφόσον βγει ΝΑΙ (ακόμη και με ένα οριακό ΟΧΙ) σκέφτεται να προχωρήσεις σε δομικό ανασχηματισμό με τη συμμετοχή και στελεχών εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα είναι αν θα συνεχίσει ο ίδιος να κάνει τις διαπραγματεύσεις, καθώς κερδίζει έδαφος η θεωρία να αναλάβει τις τελικές διαπραγματεύσεις ο Γιάννης Δραγασάκης. Θα πρόκειται ουσιαστικά για μία μεταβατική κυβέρνηση, με το ποσοστό του ΝΑΙ και του ΟΧΙ να κρίνουν και το πρόσωπο του πρωθυπουργού.