Μεγάλη μέρα σήμερα στις τράπεζες της Κύπρου(και πολύ επικίνδυνη).

28/03/2013 0

ΚΥΠΡΟΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣΕπιστρέφουν σήμερα στις εργασίες τους 11 χιλ. τραπεζικοί και συνεργατικοί υπάλληλοι αλλά τίποτα στις τράπεζες δεν θα είναι το ίδιο.

Οι αποφάσεις του Eurogroup έχουν πετύχει καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία του τραπεζικού τομέα και έχουν προκαλέσει τεράστιες απώλειες σε δεκάδες χιλιάδες καταθέτες.

Οι τράπεζες θ’ ανοίξουν τις πόρτες τους για το κοινό στις 12 και θα κλείσουν στις 6μμ.

Στη Λαϊκή Τράπεζα το κλίμα θα είναι βαρύ. Οι υπάλληλοι θα προσέλθουν κανονικά στους χώρους εργασίας τους αλλά θα ξέρουν ότι οι πλείστοι από αυτούς θα αποχωρήσουν όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταφοράς της «καλής» τράπεζας στην Τρ. Κύπρου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών της Λαϊκής δεν θα καταλάβει διαφορά. Τα υποκαταστήματα της τράπεζας θ’ ανοίξουν κανονικά για τραπεζικές εργασίες και οι πελάτες θα είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους μέσω του υποκαταστήματός τους και θα μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. 

Οι ανασφάλιστοι καταθέτες της Τράπεζας, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες επιχειρήσεις, δεν αναμένεται να έχουν πρόσβαση σε καταθέσεις πέραν των €100 χιλ., που θα μεταφερθούν στην κακή τράπεζα. Οι μέτοχοι και οι κάτοχοι αξιογράφων θα έχουν χάσει όλη τους την περιουσία.

Στην Τρ. Κύπρου, που θ’ απορροφήσει σε βάθος χρόνου την καλή Λαϊκή Τράπεζα, τα υποκαταστήματα θ’ ανοίξουν κανονικά και όλοι οι πελάτες θα έχουν πρόσβαση στις ασφαλισμένες καταθέσεις τους και σε μέρος (άγνωστο ακόμα το ακριβές ποσοστό) των ανασφάλιστων καταθέσεων. Οι υπόλοιπες ανασφάλιστες καταθέσεις θα μετατραπούν σε μετοχές.

Οι 105 χιλιάδες μέτοχοι της Τρ. Κύπρου αναμένεται να καταργηθούν με τη διαδικασία εξυγίανσης και ανακεφαλαιοποίησης, και οι κάτοχοι αξιογράφων δεν είναι βέβαιο αν θα πάρουν μετοχές που θα καταργηθούν ή του νέου σχήματος.

Αμφότερες τράπεζες λειτουργούν σήμερα υπό διαχειριστή καθώς στα διοικητικά τους συμβούλια ζητήθηκε χθες να παραιτηθούν.

Όλες οι τράπεζες θα λειτουργήσουν με σημαντικούς και αμφιλεγόμενους περιορισμούς για τουλάχιστον τέσσερις μέρες.

«Όλες οι πληρωμές και οι συναλλαγές που επιτρέπονταν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τραπεζικής αργίας θα συνεχίσουν να επιτρέπονται», αναφέρει ψεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

«Επιπλέον, κάθε πελάτης θα είναι σε θέση να αποσύρει σε μετρητά €300 την ημέρα από κάθε πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο έχει λογαριασμό».

«Οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να εκτελούν εμπορικές συναλλαγές μέχρι €5.000 ημερησίως, ανά λογαριασμό, χωρίς περιορισμό και να πληρώνουν τους μισθούς του προσωπικού τους».

«Πάγιες εντολές πληρωμών ή και μεταφορές χρημάτων μέσω χρεωστικής ή και πιστωτικής ή και προπληρωμένης κάρτας μπορούν να πραγματοποιηθούν μέχρι του ποσού των €5.000 το μήνα ανά πρόσωπο, ανά πιστωτικό ίδρυμα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Για πιο μεγάλα ποσά χρειάζονται ειδικές εγκρίσεις.

Συνεργεία ειδησεογραφικών πρακτορείων έχουν στηθεί έξω από τράπεζες εδώ και μέρες και αναμένουν να δουν κάτι που παρουσιάστηκε για τελευταία φορά στην Ευρώπη με τη Northern Rock το 2007, ένα bank run.

Η συμπεριφορά των καταθετών παραμένει όμως άγνωστη. Το πλήγμα αξιοπιστίας που δέχθηκε το σύστημα είναι ανεπανόρθωτο αλλά οι περιορισμοί ίσως αποτρέψουν μαζικές εκροές.

Το στοίχημα για το σύστημα είναι να επανέλθει στην ομαλότητα και να είναι σε θέση, τουλάχιστον, να μετρήσει τις ζημιές του.

πηγή: stockwatch.com.cy