Λιγότερο από δύο εισοσιτετράωρα έχουν απομείνει πλέον για να καταλήξει η Αργεντινή σε συμφωνία με τα hedge funds που διεκδικούν την αποπληρωμή των ομολόγων τους στην ονομαστική τους αξία και το αδιέξοδο παραμένει στη διαπραγμάτευση των δύο πλευρών μέσω του μεσολαβητή που έχει ορίσει ο Αμερικανός δικαστής, Τόμας Γκρίεζα. Στο μεταξύ τα ομόλογα της χώρας σε δολάρια υποχωρούσαν χθες στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα με τις αποδόσεις τους να αυξάνονται κατά 0,42% στο 10,84%.
Εν αναμονή μιας «εν θερμώ» ομιλίας που εκτιμάται πως θα εκφωνήσει σήμερα η πρόεδρος της χώρας, Κριστίνα Φερνάντες – Κίρχνερ, στην έναρξη της συνόδου κορυφής των χωρών Mercosur στο Καράκας, ο μεσολαβητής Ντάνιελ Πόλακ τόνισε χθες πως μετά τις 25 Ιουλίου δεν έχουν εμφανισθεί οι εκπρόσωποι της Αργεντινής και δήλωσε διαθέσιμος να τους δεχθεί «οποιαδήποτε στιγμή δεδομένης τόσο της σοβαρότητας της κατάστασης όσο και των στενών χρονικών περιθωρίων που έχουν μείνει για να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών». Το Μπουένος Αϊρες δεν έστειλε, πάντως, ούτε χθες εκπρόσωπο στον μεσολαβητή καθώς εμμένει στο αίτημά του προς τον Αμερικανό δικαστή, Τόμας Γκρίεζα, να αναστείλει μέχρι το τέλος του έτους την απαγόρευση πληρωμής όσων ομολογιούχων έχουν συναινέσει σε «κούρεμα» των ομολόγων τους.
Στόχος της κυβέρνησης της Αργεντινής είναι να αποφύγει μια παραβίαση της συμφωνίας ανταλλαγής ομολόγων που έχει συνάψει με το 92% των πιστωτών της καθώς αυτή προβλέπει ίση μεταχείριση σε όλους τους πιστωτές και απαγορεύει στο Μπουένος Αϊρες να προσφέρει καλύτερους όρους σε μερίδα πιστωτών. Δεδομένου ότι η ισχύς της εν λόγω πρόβλεψης εκπνέει στο τέλος Δεκεμβρίου, η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, έχει επανειλημμένως τονίσει πως αν καταβάλει στα hedge funds το σύνολο του 1,5 δισ. δολαρίων στο οποίο ανέρχεται η ονομαστική αξία των ομολόγων τους με τους τόκους, θα προκαλέσει μαζικές προσφυγές των υπόλοιπων πιστωτών με αιτήματα που θα υπερβαίνουν τα 120 δισ. δολάρια. Κάτι τέτοιο αναπόφευκτα θα συνεπαγόταν πραγματική πτώχευση για τη χώρα έναντι της τεχνικής πτώχευσης που μπορεί να προκαλέσει η διελκυστίνδα με τα hedge funds.
Το Μπουένος Αϊρες έχει ήδη καταθέσει στην αμερικανική τράπεζα Bank of New York Mellon 539 εκατ. δολάρια για την αποπληρωμή του 92% των πιστωτών της αλλά ο Αμερικανός δικαστής που έχει αναλάβει τη διένεξη της Αργεντινής με τα hedge funds έχει απαγορεύσει την πληρωμή και έχει μάλιστα δώσει εντολή στην Τράπεζα να επιστρέψει τα κεφάλαια στην προέλευσή τους. Αν, πάντως, σταθεί αδύνατη η ανεύρεση συμβιβαστικής λύσης και δεν αποφευχθεί μια δεύτερη στάση πληρωμών μέσα σε λιγότερο από 13 χρόνια, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως η κατάσταση δεν θα είναι ευχάριστη αλλά ούτε και τραγική για την οικονομία της Αργεντινής. Και προπαντός δεν θα έχει καμία σχέση με την πτώχευση του 2001, όταν η ανεργία στη χώρα άγγιξε το 25% και οι δρόμοι της χώρας γέμισαν με άστεγους. Η οικονομία της Αργεντινής δεν αντιμετωπίζει τη βαθύτατη κρίση που αντιμετώπιζε το 2001, οπότε βρισκόταν σε ύφεση επί τέσσερα χρόνια ενώ ακόμη και το ύψος του χρέους που δεν θα εξυπηρετηθεί θα είναι μόλις 30 δισ. δολάρια, πολύ μικρότερο από τα 80 δισ. δολάρια στα οποία ανερχόταν το 2001.