Ν.Δ.: τα γκάλοπ φέρνουν εσωστρέφεια.

02/05/2015 0

ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣΤην ίδια ώρα που ο κ. Αντ. Σαμαράς, μετά τον κύκλο επαφών του στο Στρασβούργο, προγραμματίζει νέες συναντήσεις με στελέχη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, και επενδύει στις επερχόμενες περιφερειακές συνδιασκέψεις (με πρώτη το προσεχές Σάββατο στη Θράκη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση), το κλίμα εσωστρέφειας στη Νέα Δημοκρατία παραμένει, καθώς, σε πείσμα των θέσεων της ηγεσίας, το σημερινό status quo αντιμετωπίζεται ως προσωρινό.

Τις εντάσεις τροφοδοτεί και ο πρόσφατος κύκλος δημοσκοπήσεων που δείχνει, παρά τη μείωση των ποσοστών της κυβέρνησης, τη Ν.Δ. να υπολείπεται των ποσοστών της του Ιανουαρίου. Κι αν αυτό μοιάζει φυσιολογικό -ακόμη και σε «κανονικές» περιόδους- για το κόμμα που ηττήθηκε στις κάλπες, για μερίδα στελεχών της Νέας Δημοκρατίας κρίνεται ως ακόμη ένα στοιχείο υπέρ της ανάληψης πρωτοβουλιών. Ο κ. Νικ. Δένδιας και ο κ. Νικ. Κακλαμάνης επέμειναν στην ανάγκη η Ν.Δ. να εκφράσει την όλη Κεντροδεξιά και να μην αρκείται στα ποσοστά του Ιανουαρίου. Ως απάντηση, ο κ. Δένδιας (ΣΚΑΪ) επανέφερε το αίτημα για συνέδριο του κόμματος ενώ, επιβεβαιώνοντας μάλλον την αίσθηση πολλών ότι η έναρξη των κομματικών πυρών είναι ζήτημα χρόνου, προχώρησε και ένα βήμα παραπάνω, βάλλοντας κατά των στελεχών που θεωρείται ότι ανήκουν στο προεδρικό στρατόπεδο. «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν πηγαίνουμε καθόλου καλά. Με 19% και 20%; Ο Κώστας Καραμανλής μας έφθασε σχεδόν στο 46%, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στο 47%! Χρειάζεται αλλαγή πρότασης προς την ελληνική κοινωνία και αλλαγή φυσιογνωμίας. (…) Πρέπει να αλλάξουμε πορεία και υπάρχει μεγάλη ευθύνη όλων μας να γίνει αυτό. Υπάρχει μερίδα στελεχών μας που βολεύονται για οποιονδήποτε λόγο και, είτε εξ αντικειμένου είτε εξ υποκειμένου, δεν βοηθούν ν’ ανοίξει αυτή η συζήτηση», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Στο παρασκήνιο, οι διαβουλεύσεις εντείνονται ενώ σε επιφυλακή είναι και η ηγετική ομάδα της Συγγρού που, μέχρι σήμερα, έχει πετύχει να ελέγξει απόλυτα τις ισορροπίες στο εσωτερικό.

Οι πρώην βουλευτές

Στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν επάλληλοι κύκλοι στελεχών που διαβουλεύονται, ενώ η απουσία ενός δεδομένου δελφίνου, που θα δημιουργούσε και αντίστοιχες αντισυσπειρώσεις, οδηγεί στο να συνομιλούν σχεδόν όλοι με όλους.

Εν τω μεταξύ, στη δημοσιότητα δόθηκε και κείμενο 15 πρώην βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν βρεθεί το βράδυ της Δευτέρας στην Αθήνα, έπειτα από πρωτοβουλία του κ. Δ. Τζαμτζή.

Κατά τη διάρκεια της δευτεριάτικης σύσκεψης αρκετοί εκ των παρευρισκομένων πρότειναν να αναζητηθούν και άλλοι βουλευτές πριν από τη δημοσιοποίηση του κειμένου, ώστε να αποκτήσει ευρύτερο χαρακτήρα και να αποφευχθεί η κριτική περί βουλευτών που αντιδρούν επειδή απώλεσαν την έδρα. Εντέλει, ενδεχομένως με στόχο να κατοχυρωθούν και οι «ομάδες» στο εσωτερικό της Ν.Δ. ενόψει εξελίξεων, αποφασίστηκε να δοθεί στη δημοσιότητα, με κυρίαρχο το αίτημα για την έναρξη σε βάθος διαλόγου στο κόμμα, ο οποίος και θα οδηγήσει σε συνέδριο. Το κείμενο, που αποτελεί ακόμη έναν «πονοκέφαλο» για τη Συγγρού, υπογράφουν οι Βλαχογιάννης Ηλίας, Βογιατζής Παύλος, Καρυπίδης Αναστάσιος, Κόλλιας Κωνσταντίνος, Κοντογιάννης Γιώργος, Κουτσογιαννακόπουλος Κωνσταντίνος, Κουτσούμπας Ανδρέας, Κωνσταντινίδης Ευστάθιος, Κωνσταντόπουλος Γιώργος, Νταβλούρος Αθανάσιος, Παπασιώζος Κωνσταντίνος, Πατριανάκου Φεβρωνία, Σολδάτος Θόδωρος, Τζαμτζής Ιορδάνης, Τσαβδαρίδης Λάζαρος.

πηγή: http://www.kathimerini.gr/