Οι ευκαιρίες για την Καστοριά στην εποχή της κρίσης.

01/02/2012 0

Η Καστοριά, η Βυζαντινή αρχόντισσα, βιώνει, τη νεόφερτη για την υπόλοιπη Ελλάδα, κρίση εδώ και χρόνια κυρίως λόγω της γούνας, όμως υπό προϋποθέσεις η γούνα είναι αυτή που μπορεί να μας βγάλει από το τέλμα στο οποίο έχουμε περιέλθει. Η Καστοριά είναι η μοναδική, γεωγραφική, περιοχή σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια, όπου εξακολουθεί να υπάρχει παραγωγή γουναρικών. Το στοιχείο αυτό πρέπει να το αναδείξουμε, πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που το παραγόμενο προϊόν είναι, κατά γενική ομολογία, ανώτερης ποιότητας.
Συμπαραστάτης σε αυτήν την προσπάθεια, μπορεί και πρέπει να είναι ο τουρισμός. Ζούμε ίσως στην ομορφότερη περιοχή της Ελλάδος. Η φύση προίκισε την Καστοριά με ιδιαίτερη ομορφιά. Οι δυνατότητες για τους τουρίστες – επισκέπτες, πολλές, από αθλητικό και εναλλακτικό μέχρι και συνεδριακό τουρισμό, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στον αγροτουρισμό.
Όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν από τη μία μέρα στη άλλη, ούτε με μαγικά ραβδάκια, απαιτείται συλλογικότητα και τοπική συνείδηση, να αποβάλλει ο καθένας από πάνω του το μανδύα του εγώ του και να προτάξει το κοινωνικό καλό. Πολύ περισσότερο, αυτήν την εποχή της οικονομικής κρίσης.
Η Καστοριά είναι μια ακριτική πόλη και βρίσκεται μακριά από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις αυτοί που αποφασίζουν για τις τύχες αυτής της πόλης δεν γνωρίζουν ούτε στο χάρτη που βρίσκεται η Καστοριά. Αυτό καταδεικνύουν, άλλωστε, και οι αποφάσεις που κατά καιρούς λαμβάνονται. Τελευταίο και πιο τρανταχτό παράδειγμα, οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης. Δεν είναι δυνατόν η τιμή του στη Δυτική Μακεδονία να είναι ίδια με αυτή της Κρήτης.
Στο σημείο αυτό έρχεται και πάλι στην επιφάνεια η ανάγκη για κοινή δράση. Οφείλουμε να πείσουμε τους ιθύνοντες για το λάθος της απόφασης τους και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν έχουμε μία και μόνη φωνή, πέρα και πάνω από τα κόμματα, πέρα και πάνω από προσωπικές διεκδικήσεις, και να είναι σίγουροι όλοι όσοι θα συμβάλλουν προς αυτό το σκοπό πως ο κόσμος θα τους ανταμείψει.
Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε μίζεροι και να γίνουμε διεκδικητικοί, πρέπει να σταματήσουμε να επαιτούμε και να αρχίσουμε να απαιτούμε.
Ναι, στην εποχή της κρίσης η Καστοριά μπορεί να επιβιώσει και να βγει δυναμικά προς τα εμπρός. Αρκεί, μόνο, να καταφέρουμε όλους τους άλλους να μας αντιμετωπίζουν σαν μία, ενιαία και αδιαίρετη οντότητα, όπου κανείς δε θα παρεκκλίνει.