Οι νέοι όροι στη σύμβαση της 4μηνης παράτασης.

02/03/2015 0

ΛΑφαζάνης ΒαρουφάκηςΣε ισχύ τέθηκε η 3η παράταση της δανειακής σύμβασης – με την οποία διατηρούνται τα δικαιώματα της Ελλάδας στα υπόλοιπα των δανείων εως το τέλος Ιουνίου – με παράλληλη… προτροπή του Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF) για «κατάλληλη συμφωνία» από 1/7/2015 και μετά…

Το νομικό κείμενο της παράτασης «Βαρουφάκη» (σ.σ. υπογράφεται από τον εκάστοτε ΥΠΟΙΚ) έχει πολλές ομοιότητες αλλά και διαφορές από την προηγούμενη παράταση «Χαρδούβελη», καθώς η πολιτική διαπραγμάτευση περί ελαστικότερων όρων – μέτρων που προσφέρθηκε στην Ελλάδα, έφερε πρόσθετους όρους: νέες 4σέλιδες διατάξεις για τα 10,9 δις ευρώ του ΤΧΣ που θα δοθούν μόνο μετά από έγκριση ΕΚΤ και μόνο για στήριξη τραπεζών.

Η παράταση της Master FFA

Η παράταση της δανειακής σύμβασης έως 30 Ιουνίου του 2015 με την ονομασία «Third Amendment Agreement relating to the Μaster Financial Assistance Facility Agreement» υπεγράφη από τον ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη μετά την επίσημη έγκρισή της την Παρασκευή, όπως υπεγράφη δύο μήνες νωρίτερα η 2η παράταση, από τον τότε ΥΠΟΙΚ Γκ. Χαρδούβελη.

Οι δύο συμβάσεις – ως τυποποιημένα κείμενα- έχουν πολλές ομοιότητες στους «όρους» εκταμίευσης των δόσεων, αλλά και μία άλλη πλέον κοινή πορεία, στο γεγονός ότι – προς το παρόν – δεν παρουσιάστηκαν στη Βουλή…

Διαφέρουν όμως και αρκετά τους σημεία που σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, συνιστούν το «αντάλλαγμα» για την ελαστικότητα που συμφωνήθηκε σε πολιτικό επίπεδο στην διαπραγμάτευση (σ.σ. που συνεχίζεται). Ελαστικότητα για τους όρους ολοκλήρωσης της «αξιολόγησης» με την υποκατάσταση μέτρων με άλλα «τουλάχιστο ίσης απόδοσης», το 4μηνο μορατόριουμ, αλλά και το παράθυρο για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος που θα αποφασιστεί σε συνάρτηση με το ΑΕΠ.

Οι όροι για τα 10,9 δις του ΤΧΣ

Το «αντάλλαγμα» είναι νέες σελίδες στην σύμβαση. Τετρασέλιδες διατάξεις θέτουν τους όρους επιστροφής των 10,9 δις ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – ΤΧΣ στον EFSF (Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και την πολύ αυστηρή χρήση των κεφαλαίων (που μένουν διαθέσιμα μόνο για την 4μηνη παράταση) και μόνο μετά από έγκριση της ΕΚΤ και του EFSF «για την κεφαλαιακή στήριξη βιώσιμων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, την κάλυψη του κόστους διάσωσης τραπεζών και για κανέναν άλλο λόγο» όπως αναφέρεται στο άρθρο 2.1 και στο άρθρο 3.Β της σύμβασης.

Κατάλληλη συμφωνία μετά την 3η Ιουνίου

Στην απόφαση του EFSF της Παρασκευής που επικυρώνει την 4μηνη παράταση, υπάρχει η… προτροπή για «κατάλληλη συμφωνία» από 1/7/2015 και μετά. Αναφέρεται ότι «Η ελληνική κυβέρνηση τώρα έχει την ευκαιρία να εργαστεί με τους εταίρους της για να βρει μια κατάλληλη συμφωνία για την περίοδο μετά από τις 30 Ιουνίου 2015»..

Όσο για τα λεφτά που έχει διακαώς ανάγκη η Αθήνα με τον ΥΠΟΙΚ να κάνει σαφές ότι λείπουν 2-3 δις ευρώ για την κάλυψη δανειακών αναγκών το EFSF επιβεβαιώνει ότι:

– Το υπόλοιπο του δανείου των 1,8 δισ. ευρώ απαιτεί «την επιτυχημένη ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος» αλλά και ότι

– Η μεταβίβαση των 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη ομολόγων που διακραττεί η ΕΚΤ επίσης συνδέονται με «την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της έγκρισης από το Eurogroup»…

Οι άλλες διατάξεις

Υπενθυμίζεται ότι τα υπόλοιπα νομικά κείμενα της παράτασης προβλέπουν νέα υποβολή λίστας με την μορφή τροποποιημένης συμφωνίας στο Eurogroup έως το τέλος Απριλίου, αλλά και καταβολή δόσεων μετά από θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς, βάσει «της αποστολής προόδου και μετά την οριστική συμφωνία του Eurogroup».

Αναφέρεται επίσης ότι η παράταση μπορεί να είναι χρόνος γέφυρα για συζητήσεις για πιθανή «follow-up» συμφωνία ανάμεσα στο Eurogroup στους θεσμούς και στην Ελλάδα. Η βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα είναι το μνημόνιο με την ΕΕ (MOU) και με το ΔΝΤ (το MEFP) αναφέρει η ΕΚΤ και σε αυτό το πλαίσιο όποιες δεσμεύσεις που διαφέρουν θα πρέπει να υποκατασταθούν από μέτρα ίσης ή καλύτερης ποιότητας σε όρους επίτευξης των στόχων του προγράμματος.

πηγή: http://www.e-forologia.gr/