Οι 30 Δήμοι που θα εφαρμοστεί το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης».

31/05/2016 0

Φορολογία ΕισοδήματοςΕγκρίθηκαν από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου οι 30 Δήμοι από τις 13 περιφέρειες της χώρας, στους οποίους εντός του πρώτου δεκαήμερου του Ιουλίου θα εφαρμοστεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Πρόκειται για την δεύτερη, πιλοτική φάση του προγράμματος που από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα αποτελέσει τον κορμό της προνοιακής πολιτικής της χώρας, καθώς θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα, με στόχο την προστασία του πληθυσμού από την ακραία φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» όπως μετονομάστηκε το «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», σχεδιάζεται να εφαρμοστεί σε 30 Δήμους της χώρας βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων, των δεικτών φτώχειας και των ποσοστών ανεργίας και θα περιλαμβάνει παροχές σε είδος, χρήμα και υπηρεσίες καθώς και μέτρα ένταξης στην εργασιακή και κοινωνική ζωή.

Η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου έχει ήδη προχωρήσει στην κατάρτιση της λίστας με τους 30 Δήμους από τις 13 περιφέρειες της χώρας που ήδη επιλέχθηκαν με βάση το πληθυσμό, τα ποσοστά ανεργίας, αλλά και το επίπεδο της φτώχειας.

Βασικός στόχος του υπουργείου είναι το επίδομα να δοθεί σε περιοχές όπου οι πολίτες έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση και ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά και περιοχές που έχουν πληγεί από τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές και για αυτό στη λίστα με τους 30 Δήμους περιλαμβάνονται τόσο το Πέραμα όσο και η Λέσβος.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί στους Δήμους:

1. Νέας Ιωνίας,
2. Ασπροπύργου,
3. Ελευσίνας,
4. Φυλής,
5. Αγίων Αναργύρων (Καματερό),
6. Αιγάλεω,
7. Κερατσινίου-Δραπετσώνα,
8. Νίκαιας – Ρέντη,
9. Περάματος,
10. Λαμίας,
11. Βέροιας,
12. Παύλου Μελά (Θεσσαλονίκη),
13. Κιλκίς,
14. Κατερίνης,
15. Ρεθύμνου,
16. Γόρτυνος,
17. Ορεστιάδας,
18. Καβάλας,
19. Άρτας,
20. Ζακύνθου,
21. Λέσβου,
22. Καλαμάτας,
23. Σκιώνης,
24. Καλύμνου,
25. Λέρου,
26. Τρικκαίων,
27. Ελασσόνας,
28. Πύργου,
29. Αιγιαλείας και
30. Καστοριάς.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο, το κόστος του προγράμματος εκτιμάται σε 68 εκατ. ευρώ, και μάλιστα, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, θα καλυφθεί από το υπό σύσταση, αλλά και υπό αμφισβήτηση από τους θεσμούς, «Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης» που θα έχει προίκα 700 εκατ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι θα επιλεγούν με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα διαφέρουν από τα όσα ίσχυσαν κατά την πρώτη πιλοτική φάση του προγράμματος, σε 13 δήμους. Αναλυτικά, το επίδομα για κάθε μεμονωμένο ενήλικα θα ανέρχεται σε 200 ευρώ το μήνα, εφόσον δεν υπάρχει άλλη πηγή εσόδων.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έχει κάποιο άλλο εισόδημα, το κράτος θα συμπληρώνει το ποσό μέχρι τα 200 ευρώ. Για κάθε επιπλέον ενήλικα σε ένα νοικοκυριό θα καταβάλλονται επιπλέον 100 ευρώ, ενώ για κάθε ανήλικο μέλος θα καταβάλλονται επιπλέον 50 ευρώ. Έτσι, μια τετραμελής οικογένεια θα μπορεί να λάβει οικονομική ενίσχυση έως 400 ευρώ το μήνα.

Βάσει του σχεδιασμού της κ. Φωτίου, το επίδομα θα δοθεί σε περίπου 40.000 οικογένειες και κατά προσέγγιση σε περίπου 87.000 άτομα.

Η δεύτερη πιλοτική φάση εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, καθώς από την 1/1/2017 το πρόγραμμα, βάσει και του 3ου Μνημονίου θα πρέπει να επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

πηγή: https://www.e-forologia.gr/