Ο πολιτικός οφείλει να είναι χρήσιμος και όχι αρεστός.

29/04/2012 0

Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου και συνεχίζει σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό σκηνικό να παραμένει ρευστό. Οι ανησυχίες, για τα υπαρκτά σε όλους μας προβλήματα, παραμένουν. Ο φόβος για τι θα ξημερώσει την επομένη των εκλογών θα είναι σύντροφός μας ως και τη στιγμή της κάλπης. Αναμφίβολα, ζούμε ιστορικές στιγμές και οι επικείμενες εκλογές έρχονται στην πιο δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας.

Είναι, ωστόσο, κάποια ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από πολίτες, πολιτικούς και κόμματα.

Θα πρέπει όλοι να τοποθετηθούν αν επιθυμούν τη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μας ή την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν επιθυμούν ευρώ ή αν νοσταλγούν την επιστροφή στη δραχμή. Η απάντηση μπορεί για τον καθένα, είτε επιλέγει τη μία ή την άλλη προοπτική, να είναι απλή, ήρθε όμως η ώρα η απάντηση αυτή να συνοδεύεται και από ουσία και βιώσιμο σχέδιο πολιτικής. Η παρουσίαση προγραμμάτων διακυβέρνησης από όλα τα κόμματα είναι καίρια. Η εύκολη οδός του καταγγελτικού λόγου και της στείρας άρνησης, μπορεί να βρίσκει πρόσκαιρο έδαφος και να σαγηνεύει εν όψει εκλογών, οδηγεί όμως στην αβεβαιότητα και είναι επικίνδυνη.

Σε κανέναν δεν αρέσει το μνημόνιο, όλοι βιώνουμε καθημερινά τις συνέπειες του, αυτοί που διαφωνούν και υποστηρίζουν τον “άλλο δρόμο” πρέπει να παρουσιάσουν ένα μείγμα πολιτικής χωρίς αυτό. Όχι άλλα όμορφα λόγια, οι πολιτικοί όλων των κομμάτων πρέπει να γίνουν επιτέλους χρήσιμοι και όχι, προσωρινά, αρεστοί.

Τα προβλήματα είναι υπαρκτά, όπως και οι πολιτικές ευθύνες όλων. Γνωστές είναι και οι πολιτικές διαδρομές όλων όσων ζητάνε την ψήφο μας. Καλούμαστε στο κυκεώνα τον πληροφοριών, όπου σε πολλές των περιπτώσεων είναι και αντιφατικές, να κάνουμε την επιλογή μας. Οι άξιοι, οι έντιμοι και οι ικανοί υπάρχουν, όπως υπάρχουν και οι καιροσκόποι. Τα κόμματα που μπορούν να ξαναφέρουν την ελπίδα στον ελληνικό λαό είναι υπάρχουν, όπως και τα κόμματα του φθηνού λαϊκισμού.

Εμείς έχουμε τη δύναμη της ψήφου να κάνουμε την επιλογή. Εμείς πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε να είμαστε σε μία Ελλάδα της προοπτικής ή θα γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω.

Ωραία λόγια και στρογγυλεμένες θέσεις δεν πρέπει να βρουν θέση στο αύριο που ξεκίνησε και μας περιμένει. Η αλήθεια πρέπει να είναι το στοίχημα αυτών των εκλογών, ο δρόμος δεν είναι εύκολος όμως ο Έλληνας μπορεί και πρέπει να σταθεί στα πόδια του και να τα καταφέρει.