Ραγκουτσάρια, ένα έθιμο που χάνεται στο βάθος των αιώνων, μία παράδοση με την οποία γαλουχήθηκαν πολλές γενιές.

22/12/2012 0

Ραγκουτσάρια, το Καστοριανό καρναβάλι για τους μη γνωρίζοντες, είναι ένα έθιμο άμεσα συνδεδεμένο με την πόλη της Καστοριάς. Όλος ο κόσμος ζει και ανασαίνει για τις τρεις αυτές μέρες. Άντρες, γυναίκες, παιδιά, γέροι και νέοι ξεχύνονται στους δρόμους για ένα ξέφρενο γλέντι που όμοιο του δύσκολα θα βρει κανείς.

Οι ρίζες του χάνονται πολύ πίσω στο χρόνο, στις διονυσιακές τελετές και είναι ένα κομμάτι αναπόσπαστο της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού. Κρασί παλιότερα, οποιοδήποτε ποτό στις μέρες μας, συντροφεύει τους Καστοριανούς καρναβαλιστές στις παρέες τους, τα μπουλούκια.

Δυστυχώς, κάποιοι θέλουν να αλλάξουν τη δική μας παράδοση. Κάποιοι θέλουν να αλλάξουν τα δικά μας έθιμα. Δεν κατάλαβαν ή δε θέλουν να καταλάβουν πως τα Ραγκουτσάρια υπήρχαν πολύ πριν από αυτούς και σίγουρα θα υπάρχουν, καλύτερα, χωρίς αυτούς.

Ξεκίνησαν με τα «φτερά και πούπουλα», συνέχισαν με την προσπάθεια αλλαγής του ονόματος και εσχάτως θέλουν να αλλάξουν τις ημερομηνίες γιατί δεν πέφτουν εμπορικές μέρες.

Εμείς απλά τους υπενθυμίζουμε ότι,

τα Ραγκουτσάρια χρόνια τώρα λαμβάνουν χώρα στις 6-7-8 Ιανουαρίου, ανεξαρτήτως ημερών και καιρού. Ελπίζω να το καταλάβετε και στην αντιδημαρχία πολιτισμού. Ότι άλλο θέλετε να κάνετε θα είστε μόνοι σας παρέα με τον αρλεκίνο σας!