Ριζικός ανασχηματισμός – Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν και… κάλπες τον Σεπτέμβριο.

16/07/2015 0

 

Θέμα ολίγων ωρών θεωρείται πλέον ο σαρωτικός ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος, μετά τις 39 διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία στη Βουλή. Ο Πρωθυπουργός καλείται να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες καθώς η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κρατιέται στη… ζωή με την τεχνητή αναπνοή της Νέας Δημοκρατίας, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, τοποθετώντας πάνω από όλα την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Αν και ο ανασχηματισμός θεωρείται σίγουρος, απίθανο είναι το σενάριο της κυβέρνησης ειδικού σκοπού καθώς ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ έδειξαν χθες ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν. Ενα πολύ πιθανό σενάριο είναι να οδηγηθεί ο πρωθυπουργός σε πρόωρες εκλογές.

«Εκείνο που προέχει σήμερα είναι η υπογραφή της συμφωνίας» διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αμέσως μετά θα προσφύγει σε κάλπες. Για την ώρα ο χρόνος προσφυγής στις κάλπες τοποθετείτε το Φθινόπωρο, ενώ στο ΣΥΡΙΖΑ μένουν να γίνουν πολλά, καθώς και η πλειοψηφία των μελών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε κατά της συμφωνίας που φέρει την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα.

Στις ημερομηνίες που «παίζουν» για εκλογές είναι η 13η Σεπτεμβρίου ή η 20η Σεπτεμβρίου κι αυτό υπό τον όρο να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία και να μη βρίσκεται η οικονομία με το ένα πόδι στο χείλος της καταστροφής.

Σε πρώτη φάση ο ανασχηματισμός θα δώσει παράταση ζωής και δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται οι απομακρύνσεις των βουλευτών που καταψήφισαν δηλαδή των κκ. Λαφαζάνη, Στρατούλη, Ήσυχου, ενώ η Νάντια Βαλαβάνη έχει ήδη παραιτηθεί.
Την ίδια στιγμή, εκτός κυβερνητικού σχήματος αναμένεται να μείνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής ο οποίος έχει ήδη υποβάλλει την παραίτηση του για να πάει στην ευρωβουλή στη θέση του παραιτηθέντος Μανώλη Γλέζου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ανακατατάξεις είναι πολύ πιθανές σε υπουργεία όπως τα Δικαιοσύνης, Καταπολέμησης της Διαφθοράς και Παιδείας, που εμφανίζουν σημαντικά προβλήματα. Δεν αποκλείεται δηλαδή η αντικατάσταση των κ. Παρασκευόπουλου και Μπαλτά. Δεν αποκλείεται να απομακρυνθεί και ο Γ. Κατρούγκαλος ενώ αμετακίνητοι φαίνονται οι Ν. Κοτζιάς από το υπ. Εξωτερικών φυσικά ο Ευκ. Τσακαλώτος και ο Γ. Σταθάκης, πιθανότατα ο Γ. Πανούσης και ο Π. Κουρουμπλής.

Εξάλλου, και ο Πάνος Σκουρλέτης έχει διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου την πρόθεση του να μην παραμείνει στο υπουργείο Εργασίας ανεξαρτήτως ανασχηματισμού. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν ότι δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί σε άλλο πόστο, ενώ εκτός κυβέρνησης θα παραμείνει ο Θοδωρής Δρίτσας καθώς διαφωνεί με το μνημόνιο.

Ακόμη πάντως δεν είναι ξεκάθαρο αν θα μπορέσουν να γίνουν ένα κόμμα οι Αριστερή Πλατφόρμα, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Γιάννης Βαρουφάκης.

Πάντως πηγές αναφέρουν ότι έχει βρεθεί ήδη λύση για την Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Εφόσον αυτό γίνει, είτε με παραίτηση είτε με αντικατάσταση μέσω πρότασης μομφής, για τη θέση του Προέδρου της Βουλής συζητείται το όνομα του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση. Σε μια τέτοια περίπτωση στη θέση του κ. Βούτση στο υπουργείο Εσωτερικών είναι πιθανό να μετακινηθεί ο υπουργός Εργασίας κ. Σκουρλέτης.

Εως αυτή την ώρα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης που θα στηρίξουν την κυβέρνηση έχουν ξεκαθαρίσει πως στην παρούσα φάση τουλάχιστον δεν θα συμμετάσχουν σε κυβερνητικό σχήμα.

Δήλωση Σακελλαρίδη

Νωρίς το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης προέβη στην εξής δήλωση:

«Σήμερα η Βουλή έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα για τη συμφωνία, ψηφίζοντας τα δύσκολα μέτρα. Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας, όμως, συνιστά σοβαρή διαίρεση στην ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. 32 Βουλευτές αποφάσισαν να μην στηρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς καταψηφίζοντας την επιλογή της για αποτροπή του κινδύνου της χρεοκοπίας. Βασική προτεραιότητα του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της Συμφωνίας, το αμέσως επόμενο διάστημα».

πηγή: http://www.imerisia.gr/