Σήμερα η μάχη για τις φοροελαφρύνσεις – Απολύσεις και πλειστηριασμοί τα δύο μεγάλα «αγκάθια» με την τρόικα.

04/09/2014 0

ομολογαΗ κυβέρνηση σήμερα αναμένεται να επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το κρίσιμο ζήτημα των φοροελαφρύνσεων, δύο μόλις 24ωρα πριν από τις εξαγγελίες του Αντώνη Σαμαρά από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και η αύξηση των μηνιαίων δόσεων για την εξόφληση οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με πληφορίες, χθες καταγράφηκε διάσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας στο επίμαχο θέμα της τιμής εκκίνησης των πλειστηριασμών των ακινήτων. Η τρόικα επέμεινε η τιμή εκκίνησης να διαμορφωθεί στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, ενώ η ελληνική πλευρά αντιτείνει πως η τιμή εκκίνησης θα πρέπει να είναι στα 2/3. Το θέμα κυριάρχησε στις συναντήσεις που είχαν χθες με την τρόικα οι υπουργοί Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης ενώ, αν και ο κ. Δένδιας επέστρεψε χθες στην Αθήνα, δεν αποκλείεται η ελληνική αποστολή να θέσει, σήμερα και το ζήτημα της παράτασης της προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για ένα ακόμη χρόνο.

«Είχαμε παραγωγικές συζητήσεις σήμερα με τους υπουργούς. Θα έχουμε μία επισκόπηση αύριο και ελπίζουμε να έχουμε την πλήρη αξιολόγηση προς τα τέλη Σεπτεμβρίου», δήλωσε μετά τις συνομιλίες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο.

Ο κ. Δένδιας παρουσίασε, χθες, στην τρόικα το βασικό πλαίσιο της ρύθμισης των επιχειρηματικών οφειλών, ενώ οι εκπρόσωποι των πιστωτών άκουσαν τις ελληνικές θέσεις για ανάγκη εκπόνησης νομοσχεδίου που θα διευθετεί τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια αλλά και τα λοιπά χρέη εταιρειών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, αν και επιφυλάχθηκε να απαντήσει. Πρέπει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση προτίθεται να νομοθετήσει έως τον Οκτώβριο τον εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης των επιχειρηματικών οφειλών.Την ίδια ώρα η τρόικα επέμεινε χθες στην αλλαγή του νόμου για τις απεργίες και στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, θέματα τα οποία παραμένουν -μαζί με το Ασφαλιστικό- «ανοικτά» στο τραπέζι για τη λήψη αποφάσεων έως τα τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου.

«Πρέπει να γίνουν αλλαγές και να ευθυγραμμιστείτε με ό,τι ισχύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισαν οι επικεφαλής της τρόικας στον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση για τον απεργιακό νόμο. Ο υπουργός πρότεινε -και οι επικεφαλής της τρόικας, σύμφωνα με πληροφορίες, αποδέχθηκαν- να πραγματοποιηθεί διάλογος-εξπρές για τον απεργιακό νόμο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων σε «ουδέτερο» έδαφος, με «ενδιάμεσο» το Διεθνές Γραφείο Εργασίας στη Γενεύη και χωρίς να συζητηθεί το λοκ άουτ.

Για τη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων και τον ρόλο του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας που έχει αναλάβει ισχυρό γνωμοδοτικό ρόλο αντί του υπουργού, ο Γ. Βρούτσης ζήτησε να δοθεί χρόνος, προκειμένου να ληφθεί υπόψη η έκθεση αξιολόγησης του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου).

Στη συνάντηση εξετάστηκε η πορεία των οικονομικών της κοινωνικής ασφάλισης και το σχέδιο των ενοποιήσεων των Ταμείων. Επαναβεβαιώθηκε η απόφαση να μη συζητηθούν στην παρούσα φάση νέες παρεμβάσεις, αφού στα τέλη Οκτωβρίου η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα εκδώσει Μελέτη για τη βιωσιμότητα των συντάξεων – κλειδί για τις όποιες αποφάσεις χρειαστεί να ληφθούν στο μέλλον.

Δημόσιο << Με ποιοτική και όχι ποσοτική ατζέντα προσήλθε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη χθεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, δίνοντας βάρος στην πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση και όχι σε αριθμούς απολύσεων, καθώς ο συμφωνημένος στόχος των 6.500 έως το τέλος του έτους έχει εξασφαλισθεί, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου.

Ειδικότερα σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Μητσοτάκη:

1. Εντός του φθινοπώρου 16 υπουργεία θα λειτουργούν με βάση νέα οργανογράμματα, που εξασφαλίζουν μειώσεις δομών, οι οποίες αγγίζουν το 40%.

2. Η επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο θα γίνεται με γραπτές εξετάσεις και δομημένες συνεντεύξεις, ενώ εντός του φθινοπώρου θα επιλεγούν οι πρώτοι γενικοί διευθυντές με το καινούργιο σύστημα.

3. Ενημέρωση υπήρξε και για το μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας υπαλλήλων που θα είναι αποσυνδεδεμένος από απολύσεις και θα αρχίσει να εφαρμόζεται το 2015. Άμεσα ολοκληρώνεται η καταγραφή όλων των διάσπαρτων διατάξεων για τις αποσπάσεις και μετατάξεις στο Δημόσιο, που θα καταργηθούν ή θα ενοποιηθούν.

Χρέος

Με φόντο τη δύσκολη πολιτική κατάσταση στην Ελλλάδα και παράγοντα ? κλειδί την αποφυγή της πολιτικής αποσταθεροποίησης, κάτι που δεν επιθυμεί καμία πλευρά, Ελλάδα και δανειστές αναμένεται να καταλήξουν σε συμβιβασμό για το χρέος, με χαμηλότερα επιτόκια και περισσότερο χρόνο αποπληρωμής. Αυτό εκτιμά η αμερικανική «δεξαμενή σκέψης» Stratfor, θεωρώντας απίθανη μια διαγραφή χρέους, αλλά άλλες λύσεις και υπογραμμίζοντας την επιθυμία των Βρυξελλών να συνδέσουν τις ρυθμίσεις για το χρέος με νέες μεταρρυθμίσεις που θα είναι, όμως, δύσκολο να εφαρμοστούν από την κυβέρνηση. Ωστόσο θεωρεί πως τελικά οι πιστωτές θα αποδειχθούν, αρκετά ευέλικτοι για να πετύχουν μια συμφωνία.

πηγή: http://www.imerisia.gr/