Σε αποτυχία οδεύουν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας και δανειστών – Κλίμα «απελπισίας και παραίτησης» στην Κομισιόν.

15/04/2015 0

ΑγορέςΣε αποτυχία οδεύουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Süddeutsche Zeitung, επικαλούμενη υψηλόβαθμους ευρωπαίους αξιωματούχους που υποστηρίζουν είναι «απλά αδύνατο» να υπάρξει απόφαση στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Το ενδεχόμενο να εγκριθεί ένα συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα μέχρι τις 24 Απριλίου θα πρέπει να αποκλειστεί, λέει ευρωπαίος αξιωματούχος προς την Süddeutsche Zeitung. «Δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση στη Ρίγα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για ένα κλίμα μεταξύ «απελπισίας και παραίτησης» στις τάξεις της Κομισιόν. Όπως λέει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος αξιωματούχος, εάν ζητούσε κανείς από τους 27 επιτρόπους και τον πρόεδρο της Κομισιόν να σηκώσουν το χέρι τους σε περίπτωση που θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα και να την κρατήσουν στο ευρώ «όλοι θα το έκαναν». Εάν ρωτούσαμε όμως εάν όντως πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να γίνει, τότε τα χέρια θα έμεναν κάτω.

Σε αυτά τα συμφραζόμενα η εφημερίδα κάνει λόγο για «πλήρη στροφή» της Επιτροπής τις τελευταίες μέρες, υπενθυμίζοντας ότι μόλις τον Μάρτιο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απέκλειε το ενδεχόμενο κατάρρευσης των συνομιλιών με την Αθήνα και εξόδου της Ελλάδας από την νομισματική ένωση.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση για επόμενη δόση στη Ρίγα»

Από το δε Εurogroup, σύμφωνα με την Süddeutsche, ακούγεται ότι είναι απλά αδύνατο να βρεθεί ένας καταρτισμένος συνομιλητής στην ελληνική κυβέρνηση. Όπως επισημαίνεται, έλληνες αξιωματούχοι που είχαν αποκτήσει εμπειρία από προηγούμενες διαπραγματεύσεις, έχασαν τις θέσεις τους υπό την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Οι δε διάδοχοί τους δεν είναι σε θέση να προβούν σε δεσμευτικές δηλώσεις, κυρίως γιατί δεν υπάρχει ομοφωνία εντός του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο διάσπασης.

Η Κομισιόν, από την πλευρά της, επιβεβαιώνει ότι στη Ρίγα της Λετονίας δεν πρόκειται να εγκριθεί η δόση. Όπως λέει προς τη σημερινή Handelsblatt ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, στο Eurogroup δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση για την επόμενη δόση. Αντιθέτως θα εξεταστεί μόνον η πρόοδος των έως τώρα διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα, η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης μπορεί να ληφθεί το νωρίτερο στη μεθεπόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαΐου. Σύμφωνα πάντα με τη Handelsblatt, o λόγος της καθυστέρησης είναι η απροθυμία της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών αλλά και η στασιμότητα στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.

Πηγή: Deutsche Welle