Σκέψεις της ΕΚΤ για κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500€.

25/04/2013 0

500ευρωΑνοιχτό αφήνει, πλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το ενδεχόμενο να καταργήσει τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ με το σκεπτικό ότι χρησιμοποιείται συχνά για ξέπλυμα «μαύρου χρήματος».

Δείγμα των σκέψεων της ΕΚΤ έδωσε ο Πορτογάλος αντιπρόεδρος της, Βίτορ Κονστάνσιο, ο οποίος μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Κοινού Νομίσματος του ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες είπε ότι «σίγουρα αξίζει να συζητηθεί κάτι τέτοιο», αντιδρώντας έτσι σε σχετική πρόταση που έγινε πριν λίγες εβδομάδες.

Όπως εξήγησε τα μοβ μοβ χαρτονομίσματα δεν χρησιμοποιούνται συχνά στις καθημερινές συναλλαγές και έτσι δεν θα λείψουν από το σύστημα πληρωμών.

Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν σε όλον τον κόσμο γύρω στα 600 εκατομμύρια χαρτονομίσματα 500 ευρώ με συνολική αξία περίπου 300 δισ. ευρώ. 

Πρώτος για τα οφέλη από την απόσυρση των μεγάλης αξίας χαρτονομισμάτων – τα οποία σημειωτέων δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο μέλος των G10 – είχε μιλήσει ο αναλυτής της Bank of America, Θανάσης Βαμβακίδης, σε μελέτη του που δημοσιεύθηκε στις αρχές Απριλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Βαμβακίδη μια τέτοια απόφαση θα οδηγήσει σε εξασθένηση του ευρώ, παρέχοντας ώθηση στην οικονομία, και θα επιστρέψει στην ΕΚΤ να καταφέρει ένα καθοριστικό «χτύπημα» στους γκάνγκστερ που «παρκάρουν» τα παρανόμως αποκτηθέντα κέρδη τους σε τέτοια χαρτονομίσματα.

Μια τέτοια πρόταση δεν μπορεί φυσικά να μην έχει μειονεκτήματα με βασικότερο κατά τον αναλυτή της BofA, το ύψος της συνολικής αξίας των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή, καθώς από πολλούς χρησιμοποιούνται ως χρήματα «για το στρώμα» ή διαφορετικά ως ένα μέσο εναλλακτικής αποταμίευσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με μελέτη της ΕΚΤ μόνο το 1/3 αυτών των χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούν χρησιμοποιείται για συναλλαγές.

Την ίδια ώρα, βέβαια, υπάρχει και η έκθεση της βρετανικής υπηρεσίας κατά του οργανωμένου εγκλήματος που εκτιμά ότι το 90% όλων των μοβ χαρτονομισμάτων βρίσκεται στα χέρια εγκληματιών.

Κατά το σκεπτικό του κ. Βαμβακίδη η κατοχή τόσο μεγάλου αριθμού 500ευρων από απατεώνες ουσιαστικά οδηγεί στην αύξηση της ζήτησης για ευρώ, οπότε η κατάργησή τους θα οδηγήσει στην αποδυνάμωσή τους, εξέλιξη, που με τη σειρά της θα βοηθήσει τους εξαγωγείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Ευρωζώνης.

Αυτό, λοιπόν, υποστηρίζει ο αναλυτής που πρέπει να κάνει η ΕΚΤ είναι να ανακοινώσει μια συγκεκριμένη ημερομηνία μέχρι την οποία θα γίνονται δεκτά τα χαρτονομίσματα αρκεί οι κάτοχοί τους να μπορούν να αποδείξουν ότι τα έχουν αποκτήσει με νόμιμο τρόπο. «Πρόκειται για τον πιο απλό τρόπο για να φορολογήσεις αυτή την παράνομη δραστηριότητα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βαμβακίδης.

Το «κλειδί» σύμφωνα με τον ίδιο, τέλος, είναι ο χρόνος που θα δοθεί για την απόσυρση των 500ευρων. Μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να αποβεί σε βάρος των ειλικρινών, νόμιμων κατόχων και μπορεί να εγείρει ζητήματα δικαιωμάτων στην ιδιοκτησία. Μεγάλο χρονικό διάστημα ενδεχομένως να επιτρέψει στους απατεώνες να «ξεπλύνουν»  τα χρήματα αυτά. Οπότε το ιδανικό χρονικό διάστημα καταλήγει ο Έλληνας αναλυτής είναι ο ένας μήνας.

πηγή: www.protothema.gr