Σκληρές απαιτήσεις από τρόικα για αυξήσεις σε ΕΥΔΑΠ-ΔΕΗ, ομαδικές απολύσεις, περικοπές στους μισθούς του δημοσίου.

09/04/2016 0

ΤΡΟΪΚΑΑυξήσεις του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, αλλά και περικοπές στο Δημόσιο, προτείνουν μεταξύ άλλων οι δανειστές προκαλώντας «έμφραγμα» στην Αθήνα και νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις. Στα προσχέδια των δανειστών υπάρχουν υπερβολικές απαιτήσεις που θα δημιουργήσουν νέες εντάσεις από τα προσχέδια των κειμένων που έχει λάβει η κυβέρνηση προκύπτει ότι η Αθήνα θα πρέπει να υποχωρήσει σε κρίσιμα σημεία της διαπραγμάτευσης.
Η τρόικα ζητά την μείωση του αφορολόγητου στις 8.182  ευρώ, αντί τα 9.090 που αποδέχεται η κυβέρνηση (και αντί 9.545 ευρώ που ισχύει σήμερα), ποσό που θα προκαλέσει μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις.
Προτείνουν επίσης αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, καθώς και του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε βιβλία, εφημερίδες κ.λπ., αλλά και περικοπές στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου.
Επίσης ζητούνται αυξήσεις και νέους έμμεσους φόρων σε κινητή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση. απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων έως τον Σεπτέμβριο του 2016,
Ζητούν ακόμη:
–  περικοπές των προνομιακών επιδομάτων,
– ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Αυτό σημαίνει μείωση των επικουρικών συντάξεων, που το ΔΝΤ την υπολογίζει σε 700 εκατομμύρια ευρώ, κάτι όμως που δεν δέχεται η κυβέρνηση.
– νέες παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια, με πάγωμα μπόνους και προαγωγών.
Στο ασφαλιστικό παραμένει απόσταση στο θέμα της περικοπής των επικουρικών συντάξεων, ενω χάσμα υπάρχει και στο θέμα των «κόκκινων» δανείων.
Ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ Γιώργος Ασμάτογλου δήλωσε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ότι με αύξηση 10 λεπτών η αμόλυβδη θα αγγίξει τα 1,48 ευρώ. «Και δεν μιλάμε για τις αυξήσεις σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο κίνησης» τόνισε δε.

πηγή: http://fimotro.blogspot.gr/