Στα 2.000 ευρώ το ακατάσχετο όριο για οφειλέτες.

11/06/2013 0

Ακατάσχετο ΚαταθέσεωνΣτα 1.500 ευρώ για ατομικό τραπεζικό λογαριασμό και στις 2.000 ευρώ για κοινό καταθετικό λογαριασμό επανακαθορίζεται το ακατάσχετο όριο για όλους τους οφειλέτες.
Tροπολογία που αποδέχθηκε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης αντικαθιστά την μέχρι χθες υφιστάμενη ρύθμιση, η οποία περιόριζε την προστασία σε μισθωτούς και συνταξιούχους και σε ποσόν μέχρι το ύψος ενός μισθού ή μιας σύνταξης.
Στην τροπολογία που συνυπέβαλαν βουλευτές της τρικομματικής κυβέρνησης, ορίζεται ακόμα ότι «το όριο του ακατάσχετου υπολογίζεται με βάση το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων του οφειλέτη.
Ο οφειλέτης με υπεύθυνη δήλωση προς ένα εκ των πιστωτικών ιδρυμάτων, μπορεί να προσδιορίσει τον λογαριασμό για τον οποίον θα ισχύει το ακατάσχετο». 
Εν τω μεταξύ, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, μετά την απόρριψη χθες στη Βουλή από τον Κ. Χατζηδάκη σχετικών προτάσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που ζήτησαν αντίστοιχα παράταση για το 2014 και το 2015.
«Αν ψηφιζόταν η τροπολογία για την παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών δεν θα παίρναμε την επόμενη δόση», εξήγησε σε συνομιλία με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο υπουργός, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι εγείρουν ενστάσεις οι δανειστές. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τελευταίο δίμηνο του έτους σε συνεννόηση με την τρόικα, ενώ στο δημοσιογραφικό ερώτημα για τις πιθανές λύσεις επί του θέματος δήλωσε αφοπλιστικά «ειλικρινά δεν ξέρω τι θα γίνει».

πηγή: http://www.imerisia.gr/default.asp