Στον αέρα η φορολόγηση των ενοικίων του 2015.

01/03/2016 0

ΕΝΟΙΚΙΑΣτο σκοτάδι βρίσκονται οι φορολογούμενοι αναφορικά με τους συντελεστές που θα υπολογιστεί ο φόρος για τα ενοίκια που εισέπραξαν το 2015. Το πώς θα φορολογηθούν αναμένεται τελικά να ξεκαθαριστεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Το το έχει γίνει με τη φορολόγηση των ενοικίων του 2015 μοιάζει με σήριαλ. Στη συμφωνία του καλοκαιριού για το περιεχόμενο του τρίτου ελληνικού προγράμματος είχε ξεκάθαρα συμφωνηθεί ότι ως μέτρο κάλυψης του δημοσιονομικού κενού θα επιβάλλονταν αυξημένοι συντελεστές φορολόγησης των ενοικίων αναδρομικά από τα εισοδήματα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Η νέα κλίμακα φορολόγησης που συμφωνήθηκε ήταν η εξής: για εισόδημα έως 12.000 ευρώ αύξηση του συντελεστή από το 11% στο 15% και για εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ αύξηση του συντελεστή από το 33% στο 35%.

Μάλιστα, αυτή η κλίμακα πήρε τη μορφή διατάξεων και κατατέθηκε στη Βουλή στο πλαίσιο πολυνομοσχεδίου για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων. Ωστόσο, λίγο πριν την ψήφιση οι συγκεκριμένες διατάξεις αποσύρθηκαν “για να έρθουν βελτιωμένες αργότερα”, όπως είπαν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Ωστόσο, οι εβδομάδες και οι μήνες πέρασαν και οι διατάξεις για τη νέα κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων δεν ήρθαν στη Βουλή. Αυτό που έγινε ήταν η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια όσον αφορά την κλίμακα των ενοικίων αλλά στο πλαίσιο κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Η ελληνική πρόταση προβλέπει τους παραπάνω συντελεστές αλλά με μια προσθήκη. Επιβολή συντελεστή 45% για το τμήμα του εισοδήματος από ενοίκια πάνω από τις 40.000 ευρώ.

Αυτό, όμως, που δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί είναι αν αυτή η κλίμακα θα ισχύσει αναδρομικά από τα εισοδήματα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι το 2015. Το αν θα ισχύσει από το 2015 επηρεάζει και το πότε θα ανοίξει το taxisnet για τις φετινές δηλώσεις καθώς θα πρέπει να υπολογιστεί ο φόρος με τους αυξημένους συντελεστές. Ωστόσο, υπάρχει και η δυνατότητα να ξεκινήσει η υποβολή των δηλώσεων και αν τελικά αποφασιστεί να ισχύσει η νέα κλίμακα αναδρομικά, να εκδοθεί πρόσθετο εκκαθαριστικό μέσα στο 2016.

πηγή : www.capital.gr