Συμφωνία συνεργασίας TAP – ΔΕΣΦΑ. Αφορά στη λειτουργία και συντήρηση του αγωγού.

03/07/2013 0

ΑΓΩΓΟΣ ΤΑΡΣυμφωνία συνεργασίας με τον αγωγό TAP υπέγραψε ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ). Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, TAP και ΔΕΣΦΑ θα συνεργαστούν στη λειτουργία και συντήρηση του αγωγού στο τμήμα του που θα βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος.

Η συμφωνία που υπεγράφη προβλέπει επίσης την επιθεώρηση των σημείων διασύνδεσης με το σύστημα αγωγών του ΔΕΣΦΑ για την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού και της τεχνικής συνεργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός ΤΑΡ θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα (Κήποι Έβρου) και θα καταλήγει στην Ιταλία μέσω Αλβανίας και υποθαλάσσιου αγωγού στην Αδριατική. Η κατασκευή του έργου προβλέπεται να ξεκινήσει το 2014 και η ολοκλήρωση το 2018. Ο TAP επελέγη πρόσφατα από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν ως η βέλτιστη διαδρομή αγωγού για τη μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Με αφορμή τη συμφωνία με τον ΔΕΣΦΑ, ο Rikard Scoufias, διευθυντής του TAP για την Ελλάδα, τόνισε ότι αυτή επιτεύχθηκε μετά από περισσότερους από εννέα μήνες εποικοδομητικής διαπραγμάτευσης με τον ΔΕΣΦΑ και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την επιτυχή υλοποίηση των σχεδίων του TAP στην Ελλάδα.

«Σπίθα για πολλαπλές επενδύσεις» στην Ελλάδα ο TAP

Η μπροσούρα του TAP

«Το πιο σημαντικό επενδυτικό και αναπτυξιακό γεγονός της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα και από τα πιο σημαντικά στον τομέα της ενέργειας στην Ευρώπη» χαρακτηρίζει το Ελληνο-Αζερικό Επιμελητήριο την επιλογή του αγωγού ΤΑΡ από την κοινοπραξία του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ ως του αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.

Σε ανακοίνωσή του, το επιμελητήριο σημειώνει ότι «οι οικονομικές και μακροχρόνιες γεωστρατηγικές επιδράσεις της επένδυσης αυτής που θα ανέλθει μόνο για τον ελληνικό χώρο στο ποσό του 1,5 δισ. ευρώ, θα είναι μέγιστες και πολλαπλές στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας».

Το Εμπορικό και Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και Αζερμπαϊτζάν υπογραμμίζει ότι η επένδυση αυτή θα αποτελέσει τη σπίθα που θα πυροδοτήσει πολλαπλές επενδύσεις στην Ελλάδα και θα δημιουργήσει ευνοϊκότερες συνθήκες ανάπτυξης και απασχόλησης στη Βόρεια Ελλάδα που πλήττεται ιδιαίτερα από την κρίση και την ανεργία.

Επίσης, σημειώνει ότι η επένδυση του αγωγού ΤΑΡ καθώς και η επικείμενη συμφωνία εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από τον ενεργειακό κολοσσό SOCAR, δημιουργεί τις πιο κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης των σχέσεων Ελλάδος και Αζερμπαϊτζάν, τόσο στον επιχειρηματικό και επενδυτικό τομέα όσο και σε πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο.

«Οι σημαντικές αυτές επενδυτικές κινήσεις αποδεικνύουν τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν να αναπτύξει μακροχρόνιες οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα», σημειώνει το επιμελητήριο και δηλώνει ότι θα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, θα ενημερώνει και θα υποστηρίζει τη μεγιστοποίηση της συμμετοχής των ελληνικών επιχειρήσεων στα επιμέρους έργα.

πηγή: http://www.naftemporiki.gr/