Τα δικαιολογητικά που μειώνουν ή «διαγράφουν» το φόρο.

12/04/2013 0

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΦΟΡΟΥΗ ισχύουσα φορολογική νομοθεσία παρέχει σε κάθε φορολογούμενο τη δυνατότητα να μειώσει ή ακόμα και να μηδενίσει τη φορολογική του επιβάρυνση.

Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, από τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα το οποίο απέκτησε το 2012 κάθε φορολογούμενος, αφαιρείται – εκπίπτει ποσοστό 10% από συγκεκριμένες δαπάνες που πραγματοποίησε μέσα στο 2012.

Οι δαπάνες αυτές είναι οι εξής:

α. Τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης

Θεωρούνται οι αμοιβές που έχει καταβάλει ο φορολογούμενος σε ιατρούς όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, καθώς και οι αμοιβές που πλήρωσε σε οδοντιάτρους για οδοντοθεραπεία, οδοντοπροσθετική και γναθοχειρουργική. Περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για φυσιοθεραπεία, λουτροθεραπεία, λογοθεραπεία, και για επισκέψεις σε ψυχολόγο.

Έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης θεωρούνται τα νοσήλια που έχει καταβάλει σε ιδιωτικές κλινικές, σε κρατικά και λοιπά νοσηλευτικά ιδρύματα, τα έξοδα για την απασχόληση νοσοκόμων, έξοδα που έχει πληρώσει σε επιχείρησης περίθαλψης ηλικιωμένων και προσώπων που πάσχουν από κινητική αναπηρία, έξοδα αγοράς γυαλιών όρασης ή φακών επαφής ή ακουστικών βαρηκοΐας και τα έξοδα αντικατάστασης των μελών του σώματος με τεχνητά.

Το ποσό της μείωσης του φόρου που προκύπτει από τις δαπάνες αυτές, δεν μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ.

β. οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλε ο φορολογούμενος σε Ταμεία ασφάλισής του, καθώς και οι εισφορές που πλήρωσε για την προαιρετική του ασφάλιση. Εφόσον δηλώνετε εισοδήματα από την άσκηση εμπορικής επιχείρησης ή ελεύθερου επαγγέλματος, τότε το συνολικό ποσό της δαπάνης που καταβάλατε το 2012 για υποχρεωτικές εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ κλπ.) αναγνωρίζεται από την Εφορία για έκπτωση από το εισόδημα που θα πληρώσετε.

γ. Τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από τον φορολογούμενο ως δωρεές ή χορηγίες στο Δημόσιο, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους ιερούς ναούς, τις ιερές μονές του Αγίου Όρους, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, τα κοινωφελή ιδρύματα και τους κοινωφελείς φορείς, τους ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς που αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Η έκπτωση των δωρεών διενεργείται εφόσον τα ποσά αυτών υπερβαίνουν συνολικά τα 100 ευρώ. Το συνολικό ποσό των χρηματικών δωρεών και χορηγιών, στο οποίο υπολογίζεται η έκπτωση δεν μπορεί να υπερβεί το 10% του ετησίου εισοδήματος που προκύπτει βάσει τεκμηρίων.΄

Διευκρινίζεται ότι όταν τα ποσά των δωρεών προς τα κοινωφελή ιδρύματα και τους κοινωφελείς φορείς, τους ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς που αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα υπερβαίνουν τα 300 ευρώ ετησίως, λαμβάνονται υπόψη μόνο εφόσον έχουν κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό του νομικού προσώπου που ανοίχθηκε για το σκοπό αυτό στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή τράπεζα που νόμιμα λειτουργεί στην Ελλάδα.

δ. Οι καταβληθέντες τόκοι στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ποσό δανείου μέχρι 200.000 ευρώ και σε κατοικία μέχρι 120 τ.μ.

ε. Τ ασφάλιστρα που καταβλήθηκαν για ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων ή ασθενείας. Το ανώτατο ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 120 ευρώ για τον άγαμο και τα 240 ευρώ για τους έγγαμους.

στ. Η διατροφή που κατέβαλε ο ένας σύζυγος στον άλλο. Το ποσό που αφαιρείται από τον φόρο εισοδήματος του καταβάλλοντος τη διατροφή, δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.500 ευρώ.

ζ. Τα ποσά που καταβλήθηκαν για ενοίκια κύριας κατοικίας. Το ανώτατο ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ. Το ποσό της ετήσιας δαπάνης ενοικίων κύριας κατοικίας επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ, συνεπώς η συνολική μείωση φόρου που προκύπτει από τη δαπάνη αυτή δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 100 ευρώ (10% Χ 1.000 ευρώ). Η μείωση αναγνωρίζεται μόνο όταν ο φορολογούμενος αναγράφει στις οικείες ενδείξεις της ετήσιας αρχικής (εμπρόθεσμης ή εκπρόθεσμης) δήλωσης φόρου εισοδήματος τον ΑΦΜ του εκμισθωτή, ή του πληρεξούσιου – νόμιμου εκπροσώπου, αν οι εκμισθωτές δεν κατοικούν στην Ελλάδα. Όσοι παίρνουν στεγαστικό επίδομα, δεν δικαιούνται την έκπτωση αυτή.

η. Τα ενοίκια που πληρώθηκαν για τη στέγαση προστατευόμενων τέκνων που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής της οικογένειας. Το ανώτατο ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ.

θ. Τα δίδακτρα που καταβλήθηκαν σε φροντιστήρια μαθημάτων ή σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Για κάθε μέλος της οικογένειας για το οποίο καταβλήθηκαν δίδακτρα, το ανώτατο ποσό έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ.

Πηγή: «Ελεύθερος Τύπος»