Τα μέτρα – φωτιά που σχεδιάζονται: Εκτακτη εισφορά και νέοι φόροι.

28/04/2015 0

ΤΣΙΠΡΑΣΣυμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα μέχρι τις 4 Μαΐου επιδιώκει η κυβέρνηση, δεδομένου του ασφυκτικού προβλήματος ρευστότητας και των υποχρεώσεων της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας με το Βερολίνο, την Κομισιόν και την ΕΚΤ, ενώ έχει επίσης δοθεί ισχυρή κατεύθυνση στα μέλη που μετέχουν στο Βrussels Group να λύνουν κατά περίπτωση άμεσα κάθε θέμα που προκύπτει.

Τα περισσότερα “καυτά” σημεία αναμένεται ωστόσο να “παγώσουν” μέχρι τον Ιούνιο που η Αθήνα θα ξεκινήσει τις συζητήσεις για το επόμενο πενταετές σχέδιο.

Το πρώτο δείγμα γραφής της κυβέρνησης θα αποτυπωθεί στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να τεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο μέσα στα επόμενα 24ωρα και θα αποτελέσει βασικό διαπραγματευτικό χαρτί στις επαφές με τους δανειστές.

Το νομοσχέδιο βασίζεται στη λίστα Βαρουφάκη και θα συμπεριλαμβάνει τη λοταρία ως κίνητρο για τη συλλογή αποδείξεων, κατάργηση φοροαπαλλαγών, τα κριτήρια για την προστασία της α’ κατοικίας από πλειστηριασμούς, τη λειτουργία ειδικού ηλεκτρονικού συστήματος “ανίχνευσης” απάτης ΦΠΑ, την αύξηση του Φόρου πολυτελείας, τη δυνατότητα περαίωσης εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας ακινήτων, μέτρα για το λαθρεμπόριο τσιγάρων- καυσίμων, φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων- την προκήρυξη τηλεοπτικών αδειών.

“Μιλάμε για ένα νομοσχέδιο που, αν συμφωνήσουμε να κατατεθεί και να ψηφιστεί, θα είναι η βάση για μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία. Δεν θα απαντά στα μεγάλα ερωτήματα και πώς θέλετε να είναι διαρθρωμένος ο ΦΠΑ και πώς θα είναι διαρθρωμένος ο ΦΠΑ όσον αφορά τους συντελεστές του τα επόμενα 2-3-4 χρόνια. Αυτό θα είναι συζήτηση για τον Ιούνιο”, δήλωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέονται το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται:

1. Έκτακτη εισφορά. Σενάρια που έχουν εξεταστεί είναι η διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης αυξημένης για τα εισοδήματα από ένα επίπεδο και πάνω (π.χ. 30.000 ευρώ) ή έκτακτος φόρος από ένα ύψος κινητής και ακίνητης περιουσίας και άνω. Το σενάριο αυτό πάντως διαψεύστηκε κατηγορηματικά από κυβερνητικούς παράγοντες.
2. Αύξηση του φόρου πολυτελείας σε αυτοκίνητα, πισίνες και σκάφη (στόχος 20 εκατ. ευρώ).
3. Ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης με περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
4. Δημοπρασία τηλεοπτικών αδειών (με εκτίμηση για έσοδα 350 εκατ. ευρώ).
5. Φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων (με στόχο έσοδα 50 εκατ. ευρώ).
6. Αλλαγές για αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ (λοταρία, ηλεκτρονικές πληρωμές για συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ, ψηφιοποίηση συναλλαγών), με συνολικό στόχο αύξηση εσόδων τουλάχιστον κατά 600 εκατ. ευρώ.
7. Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού για αύξηση εσόδων κατά 250 εκατ. ευρώ.
8. Διατάξεις για το καθεστώς πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, με τα κριτήρια «κουρεμένα» σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της κυβέρνησης, αλλά υψηλότερα από τις προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

Aνοίγει και το ασφαλιστικό τον Ιούνιο
Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Βαρεμένο το ασφαλιστικό θα ανοίξει τον Ιούνιο.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Βήματος, ο κ. Βαρεμένος  δήλωσε πως «υπάρχει ανάγκη επεμβάσεων στο ασφαλιστικό. Θα μπορούσαν όμως αυτές οι επεμβάσεις να μην είναι στον γνωστό μπούσουλα των περικοπών, γιατί είναι αυτό το πιο απλό και το πιο μετρίσιμο εκ των προτέρων».
«Εγώ προσωπικά δεν ξέρω σε ποιο σημείο έχει φτάσει η διαπραγμάτευση, εναλλακτικές λύσεις ενίσχυσης των ταμείων, που δεν ξέρω ποιες μπορεί να είναι αυτές ακριβώς, αλλά μπορεί να υπάρχουν. Έτσι κι αλλιώς, το θέμα του ασφαλιστικού θα τεθεί τον Ιούνιο και ο Ιούνιος δεν είναι μακριά», παραδέχτηκε.
Τέλος, επέμεινε ότι κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ως τότε πρέπει να είναι προετοιμασμένοι «για τέτοιου είδους λύσεις ή προτάσεις, οι οποίες να μας βγάζουν έξω από αυτή την πεπατημένη πού περιέγραψα πριν, γιατί ήταν και υπόσχεσή μας ότι περικοπές δεν πρόκειται να ξαναγίνουν σε αυτό το μονοπάτι.»

πηγή: http://www.imerisia.gr/