Τα 6 SOS για τις φορολογικές δηλώσεις. Από 9 Μαΐου έως 30 Ιουνίου οι προθεσμίες υποβολής, υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.

28/04/2013 0

Φορολογικές ΔηλώσειςΣτην τελική ευθεία βρίσκονται 4,5 εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι για να υποβάλλουν από τις 9 Μαΐου έως τις 30 Ιουνίου τη φετινή δήλωση φόρου εισοδήματος, μέσω του διαδικτύου και του ειδικού δικτύου TAXISnet. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί φέτος, καθώς υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης, οι οποίες κρύβουν “παγίδες”.

  • ΑΚΙΝΗΤΑ

Μια αλλαγή-παγίδα βρίσκεται στο νέο έντυπο Ε1 και αφορά τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης των ακινήτων, ενώ είναι προάγγελος για την επιβολή του ενιαίου φόρου σε όλα τα ακίνητα.

Αναλυτικότερα, φέτος η αναγραφή του αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για όλες τις κατοικίες στον πίνακα 5, στον οποίο συμπληρώνονται όλα τα στοιχεία για τον προσδιορισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των φορολογουμένων, ανοίγει τον δρόμο για διευρυμένες διασταυρώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έτσι ώστε να εντοπιστούν όσοι δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στο περσινό έντυπο ο σχετικός αριθμός για την αναγραφή του αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος μόνο για την πρώτη κατοικία και χωρίς να είναι υποχρεωτική η συμπλήρωσή του.

  • ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουν οι φορολογούμενοι σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση των αποδείξεων, προκειμένου να μην πληρώσουν ακόμα περισσότερους φόρους.

Φέτος είναι η τελευταία φορά που θα υποβληθούν οι αποδείξεις ώστε να κατοχυρώσουν όλοι το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, το οποίο ισχύει για τα εισοδήματα του 2012. Άλλωστε, από το 2014 τη σχετική υποχρέωση θα έχουν μόνο οι μισθωτοί και συνταξιούχοι ώστε να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, η οποία αντικαθιστά το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι και φέτος, μαζί με τις δηλώσεις που θα πρέπει να υποβάλλουν όλοι έως το τέλος Ιουνίου, προβλέπεται η καταγραφή αποδείξεων αξίας ίσης με το 25% του ατομικού εισοδήματος, με μέγιστο όριο τα 15.000 ευρώ, προκειμένου να αποφευχθεί η “ποινή” φόρου με συντελεστή 10% για το ποσό που δεν καλύπτεται από την προσκόμιση των αναγκαίων αποδείξεων.

  • ΝΕΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ

Στη φορολογική δήλωση του 2013 υπάρχουν νέοι κωδικοί για τη δήλωση τόκων, μερισμάτων, της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης κ.λπ..

Στον πίνακα 2, πληροφοριακά στοιχεία προστέθηκαν:

  1. το σημείο 11: Είστε επιτηδευματίας που φορολογήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 45 του ΚΦΕ;
  2. το σημείο 12: Ασκείτε εμπορική επιχείρηση και γεννηθήκατε μέχρι 31/12/1950;
  3. το σημείο 19: Ανήκετε στην κατηγορία των βαριά κινητικά αναπήρων με ποσοστό 80%;

Στον πίνακα 5 με τα στοιχεία προσδιορισμού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης θα πρέπει να αναγραφεί ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για όλες τις κατοικίες.

Στον πίνακα 8 με τους προκαταβληθέντες – παρακρατηθέντες φόρους που προστέθηκαν στο σημείο 12: Ποσό που παρακρατήθηκε για ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν. 3986/2011.

Στον πίνακα 9 και στα στοιχεία προσώπων που συνοικούν με τους φορολογουμένους που τους βαρύνουν θα πρέπει να αναγραφεί και ο ΑΜΚΑ των παιδιών.

  • ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ

Με δεδομένο ότι εκατοντάδες είναι οι επιχειρήσεις που πλέον χρωστούν δεδουλευμένα πολλών μηνών στους υπαλλήλους τους, οι φορολογούμενοι που δούλεψαν αλλά δεν πληρώθηκαν για ορισμένους μήνες το 2012 θα πρέπει να αναγράψουν στον σχετικό κωδικό του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μόνο τα ποσά που εισέπραξαν από την επιχείρηση ή τον εργοδότη του το 2012, αφού προηγουμένους ζητήσουν στη σχετική βεβαίωση αποδοχών τους να αναγράφουν ξεχωριστά τα ποσά που έχουν εισπράξει και τα δεδουλευμένα που δεν έχουν εξοφληθεί. Ειδικότερα, στην πρώτη σειρά του εκκαθαριστικού μισθοδοσίας που έχουν λάβει ή θα λάβουν από την επιχείρηση ή τον εργοδότη θα πρέπει να αναγράφεται το σύνολο το σύνολο των αποδοχών που εισέπραξαν το 2012 και στη δεύτερη σειρά τα ποσά που δεν έχουν εξοφληθεί.

  • ΔΑΠΑΝΕΣ

Βαρύνουσα σημασία θα πρέπει να δώσουν οι φορολογούμενοι και σε ό,τι αφορά τις δαπάνες που πρέπει να συγκεντρώσουν προκειμένου να εκπέσει φόρος 10% που αναλογεί στο εισόδημα. Στις δαπάνες συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι τόκοι στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, το ενοίκιο κύριας κατοικίας, τα δίδακτρα σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα, η διατροφή, τα ασφάλιστρα ζωής και οι δωρεές.

  • ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι φορολογούμενοι που δεν θα υποβάλουν ή θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση ή θα αποκρύψουν εισοδήματα κινδυνεύουν με προσαυξήσεις φόρου που φτάνουν μέχρι και το 120% του αρχικού οφειλόμενου φόρου εισοδήματος.

πηγή: Realmoney