Οι τρίτεκνοι γίνονται πολύτεκνοι: Άμεσα οι ανακοινώσεις – Τα προνόμια που αποκτούν

15/05/2024 0
Την εξίσωση των προνομίων και των επιδομάτων των τριτέκνων με αυτά που λαμβάνουν οι πολύτεκνες οικογένειες αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο παρουσίασης του σχεδίου που αφορά το δημογραφικό.

Όπως έχει ήδη γράψει το Dnews η υπουργός Οικογενείας και Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη, με στόχο την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας, εξετάζει την παροχή περισσότερων προνομίων στις τρίτεκνες οικογένειες.

Ταυτόχρονα, έχει ζητηθεί έλεγχος για το δημοσιονομικό κόστος εξίσωσης των προνομίων και επιδομάτων τρίτεκνων με τις 200.000 και πλέον πολύτεκνες οικογένειες κι αν αυτό είναι εφικτό να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να αντιμετωπίσει το ολοένα διογκούμενο δημογραφικό πρόβλημα.

Με σκοπό να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι οικογένειες με τρία παιδιά, θα τεθεί επί τάπητος και η πρόταση να αλλάξει ο ορισμός της πολύτεκνης οικογένειας και από 4 τέκνα που περιλαμβάνει σήμερα, να τροποποιηθεί σε τρία τέκνα. Το 1944 η πολυτεκνία αφορούσε οικογένειες με 5 τέκνα και το 1979 ο νόμος άλλαξε αναγνωρίζοντας τις οικογένειες με 4 τέκνα ως πολύτεκνες.

Σημειώνεται ότι με βάση το υφιστάμενο καθεστώς μια οικογένεια χάνει την «ιδιότητα» (σ.σ. των δικαιωμάτων) της τρίτεκνης από τη στιγμή της ενηλικίωσης ενός τέκνου της ίδιας οικογενείας. Και αυτό είναι κάτι που επίσης επανεξετάζεται, σύμφωνα με την κα Ζαχαράκη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο πληθυσμός βαίνει μειούμενος και γηραιότερος, με την πάροδο του χρόνου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι γεννήσεις που καταγράφηκαν το έτος 2023, θα είναι οι λιγότερες που σημειώθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία 91 χρόνια. Από τα στοιχεία των ληξιαρχείων και της ΕΛΣΤΑΤ, το 2023 καταγράφηκαν λιγότερες από 73.000 γεννήσεις παιδιών. Αριθμός που αποτελεί τη χειρότερη επίδοση από το 1932, οπότε η ΕΛΣΤΑΤ άρχισε να δημοσιεύει τον ετήσιο αριθμό γεννήσεων. Μετά το 2010 οι γεννήσεις στη χώρα μας υπολείπονται όλο και περισσότερο των θανάτων.

Ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας την 1η Ιανουαρίου 2023 εκτιμάται σε 10.413.982 άτομα, με 5.090.591 άνδρες και 5.323.391 γυναίκες. Συγκριτικά με την 1η Ιανουαρίου 2022, ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 0,5%. Από 10.461.627 άτομα μειώθηκε σε 10.413.982 μόλις σε ένα έτος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο πληθυσμός της Ελλάδας αναμένεται το 2050 να παρουσιάσει νέα δραματική μείωση κατά 1 εκατ.

Προνόμια πολύτεκνων

Οι πολύτεκνοι, εκτός από το αυξημένο οικονομικό βοήθημα που εισπράττουν κάθε μήνα (με εισοδηματικά κριτήρια), απολαμβάνουν προνόμια μοριοδότησης σε ότι αφορά τις Πανελλαδικές εξετάσεις, τις μετεγγραφές φοιτητών και τους διορισμούς στο Δημόσιο, ενώ προβλέπεται και μειωμένο τεκμήριο για τους πολύτεκνους ελεύθερους επαγγελματίες. Αναλυτικότερα λαμβάνουν:

• Αυξημένη μοριοδότηση σε ότι αφορά τις Πανελλαδικές εξετάσεις, τις μετεγγραφές φοιτητών και τους διορισμούς στο Δημόσιο
• Μειωμένο τεκμήριο κατά 50% για τους πολύτεκνους ελεύθερους επαγγελματίες
• Μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος

• Αυτοκίνητο με έκπτωση στο τέλος ταξινόμησης κατά την αγορά
• Απαλλαγή από το φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τα 6θέσια ΙΧ
• Άδειες ταξί
• Εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη

• Οικονομική ενίσχυση δήμων κατά τη γέννηση 3ου και 4ου παιδιού
• Προστασία από απόλυση
• Μειωμένα δικαστικά έξοδα
• Εισιτήρια με έκπτωση σε ΜΜΜ και πλοία υπό προϋποθέσεις

• Μειωμένο εισιτήριο σε ποδοσφαιρικούς αγώνες
• Ελεύθερες είσοδοι σε μουσεία, θέατρα, κατά περίπτωση.
• Ισόβια διατήρηση ιδιότητας πολυτέκνου.

πηγή: https://www.dnews.gr/