«Αθωώνει» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον λάθος πολλαπλασιαστή που οδήγησε σε μεγαλύτερη ύφεση την Ελλάδα. Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι για την ύφεση βασική αιτία ήταν η αδυναμία να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Το Ταμείο, ωστόσο, οδηγείται σε μια ακόμη γκάφα αφού την ώρα που προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα με το λάθος πολλαπλασιαστή που είχε προκαλέσει σάλο τον Ιούνιο, τελικά παραδέχεται άλλο λάθος του. Ουσιαστικά παραδέχεται ότι οι λάθος προβλέψεις του, οι εκτιμήσεις που έπεσαν εντελώς έξω είναι η αιτία της εμβάθυνσης της ύφεσης. «Ήμασταν υπεραισιόδοξοι για τους ρυθμούς ανάπτυξης, δεν υποτιμήσαμε τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές», παραδέχονται τώρα οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ.
Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που τα στελέχη του ταμείου κάνουν λόγο για λάθη στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας καθώς στις αρχές Ιουνίου σε εσωτερικό έγγραφο του ταμείου γινόταν λόγος για υποτίμηση της ζημιάς που είχε προκαλέσει η λιτότητα στην ελληνική οικονομία.
Το Ταμείο επιχειρεί να δώσει μια απάντηση στις επικρίσεις σε βάρος του, μετά την αποκάλυψη για τον λάθος πολλαπλασιαστή και τονίζει πως υπερεκτιμήθηκαν οι δυνατότητες της Ελλάδας για ανάπτυξη.
Τονίζει ότι ένας υψηλότερος πολλαπλασιαστής δεν θα οδηγούσε σε βελτίωση των προβλέψεων, αποδίδοντας τη μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ύφεση στην αδύναμη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που οδήγησε και σε χαμηλότερα αποτελέσματα καθώς, στις πολιτικές και κοινωνικές αντιστάσεις και σε «άλλους παράγοντες» που συνέβαλαν σε πολύ ισχνότερη οικονομική απόδοση σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Στα συμπεράσματα της μελέτης τονίζεται ότι αυτή την περίοδο είναι πολύ έντονη η συζήτηση σχετικά με το αν πρέπει τα προγράμματα λιτότητας είναι εμπροσθοβαρή δηλαδή τα περισσότερα μέτρα λαμβάνονται κατά κύριο λόγο στα πρώτα χρόνια προσαρμογής τους, ή οπισθοβαρή. Οι μελετητές του ΔΝΤ σημειώνουν ότι η θέση των περισσότερων αναλυτών σε παγκόσμιο επίπεδο μετατοπίζεται προς την κατεύθυνση του να εφαρμόζονται οπισθοβαρή προγράμματα στις οικονομίες καθώς τα εμπροσθοβαρή οδηγούν σε μεγαλύτερες των προβλεπόμενων υφέσεις.